7 Aralık 1941’de Japonlar ABD’nin Hawaii’deki üssü Pearl Harbour’a büyük bir baskın yaparak, Amerika’yı savaşa soktular.
2. Dünya Savaşı’nın tüm seyrinin değiştiği baskını yaşayan Yahudi asıllı Amerikan gazisi Aaron Chabin o günü 75 yıl sonra Times Of Israel yayın kuruluşuna anlattı.
Chabin sabah 7:30’da cehennemi çağrıştıran baskın başladığında yatağında dinleniyordu.
ABD’nin limana demirli dev destroyerlerini batıran, 2400 askeri öldüren beklenmeyen baskında, yatağından fırlayan telsiz operatörü Chabin’e bir tabanca veren komutanı, son mermiyi kendine sakla asla canlı teslim olma demişti.
Daha yeni bölüğüne teslim olan acemi asker hiç beklemediği bir anda cehennemle karşı karşıya gelmişti.
Hemen görev yerine koşan Chabin tarihe geçen o dakikları şöyle anlatıyor: “Biri balkona koştu ve bağırmaya başladı ‘Japon uçakları, bize Japonlar saldırıyor’ başka biri şöyle dedi: ‘deli misin imkansız’.”
Orduya 18 yaşında barış zamanında katılan ve macera için seçeneklerden Hawaii’yi seçen genç asker piyade olamayacak kadar zayıf olduğundan haberleşme bölümünde görevlendirilmişti.
Chabin hatıralarına şöyle devam ediyor: “Başta her şey karma karışıktı önce Japonların Amerika’nın Batı Kıyısına saldırmak için adayı işgal edeceklerini sandık, ancak öyle olmadı. Eğer adayı işgal etselerdi savaş çok daha uzun sürebilirdi.”
Baskından telsiz odası komutanı olması dolayısı ile kurtulduğunu belirten Chabin çok şanslı olduğunu ifade ediyor.
Savaş’tan sonra New York’a yerleşen ve bugüne kadar NewYorker olan 94 yaşındaki gazinin iki çocuğu, beş torunu, dört büyük torunu var.
Chabin’in Pearl Harbour’daki üste aynı barakayı paylaştığı bir savaş kurtulanı da ‘İnsanlar Yaşadıkça’ (From Here To Eternity) kitabının yazarı James Jones idi.
İnsanlar Yaşadıkça 1953 yılında Fred Zinnemann yönetiminde beyaz perdeye uyarlanmış, Oscar almış en az kitabı kadar ünlü olmuştu.
1941 yılında Avrupa Nazi işgali ile yanarken daha ABD savaşa girmemişti. Her ne kadar ABD, müttefikleri lojistik olarak desteklese de resmen taraf değildi.
Savaşta tek bir bombanın bile düşmediği ABD ana kıtası coğrafi olduğu kadar psikolojik olarak da Avrupa’daki savaştan uzaktı Hawaii üssü İnsanlar Yaşadıkça filminde yansıtıldığı gibi savaştan uzak, gönül işleri ile uğraşan askerler ile doluydu.
Ancak Pearl Harbour hem savaşın gidişatını hem de Amerika’nın söz konusu psikolojisini değiştirir. 8 Aralık’ta ABD Japonya’ya savaş ilan eder ve Washington o güne kadar uyguladığı tarafsızlık siyasetine (non-interventionism) son verir.
8 Aralık’tan sonra olacakları belki de en iyi tahmin eden evvelden beri baskına karşı olan Japon Deniz Kuvvetleri komutanı Isoroku Yamamoto idi. Yamamoto isteksiz onayladığı baskın sonrası silah arkadaşlarına şöyle demişti: “Korkarım uyuyan bir devi uyandırdık ve içini ihtiras ile doldurduk.”