Londra yönetimi, Yahudilere karşı işlenen nefret suçları ile savaşmayı hedefliyor.
Antisemitizmin uluslararası tanımının sınırlarını genişletilmiş haliyle kabul eden İngiltere, Yahudilere karşı gerçekleştirilen ve son yıllarda artışta olan nefret suçları ile savaşma konusunda farklı bir adım atan ilk ülkelerden biri oldu
İngiltere Başbakanı Theresa May konuyla ilgili, “Bu, uluslararası platformda antisemitizmin tek ve ortak bir tanımı olacak anlamına geliyor. Özünde, dilde veya davranışta, Yahudilere karşı sadece Yahudi oldukları için nefret içeren davranışta bulunan herkes suçlu olacak ve takip edilecek. Ülkenizde antisemit suçların işlenmesi kabul edilemez. Daha da kötüsü bu olayların sayısında artış gözlenmesidir. Hükümet olarak gerçek bir fark yaratmak amacıyla bu öncü harekete katılıyor ve bu tanımı benimsiyoruz” dedi.
İngiltere’nin resmen kabul ettiğini açıkladığı antisemitizm tanımını bu yılın başlarında Uluslararası Soykırım Anma Birliği (IHRA) belirlemişti.
Antisemitizme uluslararası platformda yeni bir tanım vermenin amacı, tanımın kısıtlı olmasından veya farklı kurumların antisemitizmi farklı tanımlamalarından dolayı oluşan hukuki boşluklardan faydalanarak gözden kaçan suçluların da ceza çekmelerini sağlamak olarak gösteriliyor.
IHRA’nın belirlediği geniş kapsamlı ve uluslararası tanımına göre antisemitizm, ‘Yahudilerin belirli bir şekilde algılanarak bunun nefretle ifade edilmesi, bu nefretin söz veya davranışla Yahudi veya Yahudi olmayan kişilere ve/veya mallarına, Yahudi kurumlarına veya dini ibadet yerlerine karşı dışavurumu’ olarak ifade ediliyor.
Tanıma göre, ‘Yahudilerin bütünlüğü kapsamında İsrail Devleti’ni hedef alan dışavurumlar antisemitizme dâhil olsa da diğer herhangi bir ülkenin politikasını eleştirir düzeyde yapılan bir İsrail eleştirisi, antisemit bir hareket olarak sınıflandırılamaz.’
Bu tanım geçtiğimiz mayıs ayında, aralarında İngiltere, ABD, Almanya, Kanada, Fransa, İspanya ve İsrail’in de bulunduğu 31 IHRA üyesinin çalışmaları sonucunda, hukuken bir bağlayıcılığı olmadığı notuyla birlikte açıklanmıştı.
Bu yılın başlarında, antisemit olayları takip eden bir grup, 2016 yılının ilk altı ayında İngiltere’de yaşanan antisemit olayların önceki yıla göre yüzde 11 oranında artış gösterdiğini bildirmişti.
İngiltere’ Yahudi kurumlarını korumak için 17 milyon dolar ek bütçe ayırdı.
İngiltere İçişleri Bakanı, Amber Rudd Yahudi okul, kolej, hastane, sinagog ve kurumlarının güvenliği için 17 milyon dolar ayıracaklarını açıkladı. Rudd, söz konusu açıklamayı geçen hafta parlamentoda gerçekleşen İngiltere-İsrail konferansında yaptı. Rudd, bu kararın geçtiğimiz yıl yaşanan 86 fiziki saldırı ve kayıtlı 924 antisemit olay nedeniyle alındığını açıkladı. Rudd ayrıca, Yahudi cemaatinin güvenliğini çok ciddiye aldıklarını ve Yahudi halkının emniyetini sağlamak için ellerinden gelen tüm önlemleri alacaklarını sözlerine ekledi.
************