Şişli Okmeydanı’ndaki Darülaceze binasında din farkı gözetmeksizin barındırılan kişilerin maddi ihtiyaçlarının yanı sıra manevi gereksinmeleri de göz önünde tutularak bir mescit, bir midraş ve bir şapel bulundurulmaktadır.
Yapımı 25 Nisan 1890 tarihli irade ile emredilen Darülaceze’nin inşaatına başlamak için gerekli paranın toplanması olanaklarını inceleyen Meclis-i Mahsus-i Vükela tarafından Maliye Nazırı Agop (Kazazyan) Paşa başkanlığında kurulan İane Komisyonu’nda, Kezzapçıoğlu Yuda Efendi de bulunuyordu. Projenin finansmanı için, II. Abdülhamid tarafından kuruma bahşedilen eşyanın Tepebaşı Bahçesinde üç ay süre ile sergilendikten sonra satılması uygun görüldü ve uygulama için, Tevfik Paşa Başkanlığında Kamondo Bankası Müdürü Victor Efendi ile Ticaret Odası İkinci Reisi Ferit Bey’den oluşan bir komisyon teşkil edildi.1 Temeli 11 Kasım 1892'de atılan bina 2 Şubat 1896 günü hizmete girdi.
24 Mayıs 1903 (27 İyar 5663) Pazar günü, sabahın erken saatlerinde Hasköy Parmakkapı Sinagogunda toplanıp ellerinde Türk Bayrakları, ‘Yaşasın Türkiye’ yazılı pankartlar ve iki Sefer Tora taşıyan 300 kişiye yakın bir topluluk yola çıktı. Hahambaşı Kaymakamı Moşe Levi’nin kardeşi Haham Hayim Nasi, Bet Din üyelerinden Haham Sabetay Levi, cemaat yöneticileri ile yüksek makam sahibi birçok Yahudi de arabalarıyla refakat ediyordu. İlahiler okuyarak Okmeydanı’nı geçen konvoy Darülaceze’ye yaklaşırken, bu şefkat yurdunun yöneticileri tarafından kapıda karşılandılar. Çiçekler ve yeşilliklerle süslenmiş midraşta Jak Bey de Leon’un kandilleri yakmasını, seminer öğretmenlerinden Yeşua Kohen’in Türkçe ve Hayim Nasi’nin Yahudi İspanyolcası konuşmaları izledi. Sefer Tora’ların Ehal’e yerleştirilmesi ve geleneksel Anoten duasının okunmasından sonra görkemli tören Darülaceze yönetiminin ikramı ile sona erdi. Bu açılış vesilesiyle, Yıldız Sarayı Kuyumcubaşı’sı Jak Bey de Leon ibadethaneye bir Parohet, bir Teva örtüsü ve muhtelif dua kitapları bağışladı.
Türk Musevi Cemaati geleneksel İftar Davetlerini, 2013 ve 2014 yıllarında Darülaceze’nin Okmeydanı tesisinde düzenlemişti.
1Nuran Yıldırım, Doç. Dr, İstanbul Darülaceze Müessesesi Tarihi, İstanbul, 1996.
Kaynak: Naim A. Güleryüz, Dünden Bugüne Türkiye’de Yahudi Yerleşim Merkezleri (baskı aşamasında)