Kerry’den Netanyahu´ya sert eleştiri

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, BM’nin İsrail yerleşimleri kararı ile ilgili bir açıklama yaptı… İsrail Başbakanı Netanyahu ise, Kerry’yi önyargılı olmakla suçladı.

Dünya
29 Aralık 2016 Perşembe

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, iki devletli çözüm temeline dayanan İsrail-Filistin barış anlaşmasının tehlikede olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde, İsrail'in yerleşimleriyle ilgili kararın Amerikan değerleriyle uyumlu olduğunu belirten Kerry, "İki devletli çözüm, İsrailliler ve Filistinliler arasındaki adil ve kalıcı bir barışa ulaşmanın tek yoludur. İsrail'in bir Yahudi devleti ve demokratik bir devlet olarak geleceğini sağlama almanın tek yoludur. Bu gelecek şimdi tehlikede” dedi.

Kerry konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Dostlar birbirilerine zor gerçekleri söylemelidirler ve dostluklar karşılıklı saygı gerektirir. ABD, tıpkı bizden önceki yönetimlerin Güvenlik Konseyinde yaptığı gibi, değerlerimize uygun olarak oy verdi.

Uygulanabilir iki devletli çözümün gözlerimizin önünde yıkılmasına izin verirsek İsrail'i hakkıyla savunamayız ve koruyamayız."

Kerry ayrıca İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yu da eleştirerek söylemleri ile eylemlerinin uyuşmadığını belirtti.

Netanyahu: Sorun evler değil

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, John Kerry’nin sözlerine tepkisi gecikmedi. ABD Dışişleri Bakanı'nı önyargılı davranmakla suçlayan Netanyahu, "Yahudi yerleşimlerini takıntı haline getirmiş durumda" dedi.

Netanyahu ayrıca Kerry'i İsrail - Filistin sorununun 'özünden bahsetmemekle suçladı ve "Filistinlilerin İsrail devletinin varlığına karşı çıkmasına ve sınırlarına saygı göstermemesine çok az değindi" dedi. Netanyahu, “Sorun, Kudüs’teki, Yehuda’daki, Gazze’deki ya da İsrail’in başka bir yerindeki evler değil; sorun Filistinlilerin İsrail’in varlığını ve var olma hakkını reddetmeleri” dedi.

Doğu Kudüs'te yeni yerleşim kararı oylaması ertelendi

Kudüs Belediyesi İnşaat ve Planlama Komitesi, Çarşamba günü yaptığı toplantıda şehrin doğusunda yeni inşaatlara onay verilip verilmeyeceğine dair oylamayı erteledi.

Etiketler: