Karanlık maddenin kaşiflerinden Vera Rubin hayata veda etti

Karanlık maddenin (Dark matter) bulunmasında büyük rolü olan Yahudi asıllı fizikçi Vera Rubin 88 yaşında New Jersey’de hayata veda etti.

Teknoloji
30 Aralık 2016 Cuma

 

Her zaman hayali olan Nobel ödülünü hiçbir zaman alamamış olan Rubin, 1993 yılında zamanın ABD Başkanı Bill Clinton tarafından Ulusal Bilim madalyası ile ödüllendirilmişti. 

Bilim programları ile ünlü National Geographic yayın kuruluşu fizikçi ile ilgili olarak yaptığı programlarda, kendisinin sadece çok kabiliyetli bir bilim kadını  olmadığını aynı zamanda insanlara yol gösteren bir yaşam koçu olduğunu belirtti. 

Yahudiliği bir ahlak sistemi olarak gördüğünü belirten bilim kadını Rubin, Catholic EWTN kanalına verdiği bir söyleşide “Benim dinim ve bilim olan mesleğim birbirinden bağımsız iki konudur” şeklinde konuşmuştu. 

Feminizm konusunda da aktif bir kadın olan Rubin, zamanında sadece erkeklerin alındığı Washington Cosmos kulübünün kurallarını değiştirmiş, çalıştığı üniversitelerde kadınların sözünün daha çok geçmesi için kampanyalar yapmıştı.   

Profesör Rubin, Princeton, Cornell, Georgetown Üniversitelerinde çalışmıştı.   

Son yıllarda yapılan araştırmalar uzayın sanıldığı gibi boş olmadığını, görünmez  enerji- madde karışımı bir maddenin tüm boşlukta var olduğunu  ortaya çıkardı. Görünmez olan ve enerji ile madde karışımından oluşan karanlık maddenin  (Dark matter) evrendeki varlığı yarattığı çekim gücü ile saptanıyor.