İngiltere, John Kerry’i, İsrail hükümeti karşıtı konuşmasından dolayı eleştirdi

İngiliz Hükümeti şimdiye kadar olan politikasına uymayan sürpriz bir çıkışla ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İsrail ile ilgili konuşmasını eleştirdi.

Dünya
30 Aralık 2016 Cuma

İngiltere Başbakanı Theresa May’in sözcüsü perşembe günü yaptığı açıklamada, John Kerry’nin sözlerini uygunsuz ve çok fazla yerleşimler üzerine odaklandığını belirtti. 

Açıklamada John Kerry’nin demokratik olarak seçilmiş İsrail hükümetine adeta saldıran cümlelerinin uygunsuz olduğu ifade edilirken, İngiliz devletinin tek bir konu üzerinden (Yerleşimler) varılacak bir anlaşmaya inanmadığı belirtildi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “İngiliz Hükümeti olarak sadece Yerleşimler üzerinden İsrail-Filistin barışının sağlanacağını düşünmüyoruz. Son derece kompleks bir yapısı olan İsrail-Filistin anlaşmazlığını sadece yerleşimler odaklı  açıklamak doğru olmaz.”  İngiltere Başbakanlık makamı açıklamasında ayrıca, kalıcı bir İsrail Filistin barışının tarafların bizzat direkt görüşmeleri ile sağlanacağının altını çizdi. 

Kerry, geçtiğimiz perşembe günü uluslararası birçok TV’den naklen yayınlanan konuşmasında, İsrail Başbakanı ve bakanlarını iki devletli çözümden vazgeçmekle suçlamış, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşimlerini barışın önündeki engel olarak nitelemişti.