Arjantin eski devlet başkanına Yahudi merkezi bombalanması soruşturmasında yargı yolu açıldı

Buenos Aires Yüksek Mahkemesi verdiği hükümle Arjantin eski Devlet Başkanı Cristina Kirchner’in 1994 senesinde meydana gelen AMIA Yahudi Merkezinin bombalanması soruşturmasında İran’la işbirliği yaptığı gerekçesiyle adli soruşturma başlatılmasının yolunu açtı.

Dünya
4 Ocak 2017 Çarşamba

 

249 sayfalık mahkeme kararı metni geçtiğimiz hafta yetkili mercilere iletildi. Metni hazırlayan üç yargıç kararda mahkemeye sunulan kanıtların Kirchner ve yönetimine yönelik olarak İranlı resmi yetkililerle bir anlaşma yaptıkları suçlamasıyla açılmak istenen davayı reddetmeyi mümkün kılmadığını yazdı. Kirchner, iddialara göre İran petrolüne karşılık bombalama ile ilgili kanıtları örtbas etmekle suçlanıyor.

Suçlamalar ilk olarak 2015 senesinin ocak ayında gizemli bir şekilde hayatını kaybeden Savcı Alberto Nisman tarafından ortaya atılmıştı. Suçlamalar o tarihte bir alt mahkeme tarafından reddedilmişti.

Nisman Kirchner’i AMIA Yahudi Merkezinin bombalanması ile ilgili soruşturmayı sona erdirmeye çalışmakla suçlamıştı. Bombalı saldırıda 85 kişi hayatını kaybetmiş, 300 kişi de yaralanmıştı. Arjantin mahkemeleri saldırıyı planlama ve düzenleme konusunda İran’ı suçlamış, İran ise bu suçlamaları reddederek, olayla hiçbir ilgisinin olmadığını belirtmişti.

2013 senesinde Kirchner yönetimindeki Arjantin meclisi, Arjantin Yahudi Cemaati temsilcileri ile İsrail ve diğer ülkelerin kınama mesajlarına rağmen İran’la bombalama konusunda ortak bir soruşturma yürütülmesi konusunda bir anlaşmayı onaylamıştı. 2014 senesinde bir federal mahkeme söz konusu anlaşmanın anayasaya aykırı olduğuna hüküm vermiş, hükümet de temyiz için bir üst mahkemeye başvurmuştu. Ancak, geçen sene Devlet Başkanı Mauricio Macri liderliğindeki yeni hükümet temyiz başvurusunu geri çekmiş ve anlaşmayı da geçersiz kılmıştı.

Kirchner, İran ile Arjantin arasındaki ilişkileri geren soruşturmada hızlı yol alınması için söz konusu anlaşmanın yapıldığını söylemişti. Ancak Nisman’a göre, bu anlaşma ülkenin enerji açığını Arjantin tahılına karşılık İran petrolüyle takas ederek kapatma planının bir parçasıydı. Kirchner suçlamaları saçma olarak nitelendirmişti.

Nisman’ın ölümü, soruşturmanın ilk evresinde intihar olarak değerlendirildi, ancak 2016 senesinin ilk aylarında davayla ilgili resmi soruşturmayı yürütenler Nisman’ın cinayete kurban gittiğine dair kanıtların olduğunu belirtti. Soruşturma halen devam ediyor.

Eski Devlet Başkanı geçtiğimiz sene görevinden ayrıldığından bu yana birçok suçlamayla karşı karşıya kaldı. Geçtiğimiz hafta Kirchner ve Kirchner hükümetinin üst düzey resmi yöneticileri, kamuya yönelik bayındırlık projelerinde rüşvet aldıkları suçlamasıyla açılan davada suçlu bulunmuştu.