Kurulan Kitlesel Fonlama Derneği’nin amacı sistemin yurt içinde yaygınlaşmasını sağlamak.
Bakanlar Kurulunca 21.11.2016 tarihinde kararlaştırılan ‘Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ (Kanun Tasarısı) gerekçeleri ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na gönderildi. Kanun Tasarısı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (SPK) birtakım maddelerinin değiştirilmesi veya ilgili maddelere kitlesel fonlama ile ilgili eklemeler yapılması suretiyle hazırlandı. Bu sistem girişimcilere destek olacak. Kurulan Kitlesel Fonlama Derneği’nin amacı sistemin yurt içinde yaygınlaşmasını sağlamak.
Bakanlar Kurulunca 21.11.2016 tarihinde kararlaştırılan ‘Sermaye Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ (“Kanun Tasarısı”) gerekçeleri ile birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na gönderildi. 16 Ocak 2017 tarihinde Sermaye Piyasası Kurulu (“Kurul”) ile bu konuda mevcut platformların ve ilgili sektör temsilcilerinin bir araya geldiği bir toplantıda ilgili kanun tasarısı ve Kurul tarafından düzenlenen ve altı ay içerisinde yayımlanması planlanan yönetmelik hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Kanun Tasarısı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (“SPK”) birtakım maddelerinin değiştirilmesi veya ilgili maddelere kitlesel fonlama ile ilgili eklemeler yapılması suretiyle hazırlandı. Kanun Tasarısı’nın 1. maddesinde kitle fonlaması tanımlanmakta. Bu tanıma göre kitle fonlaması “bir projenin veya girişim şirketinin ihtiyaç duyduğu fonu sağlamak amacıyla Kurul tarafından belirlenecek esaslar dâhilinde kanunun yatırımcı tazminine ilişkin hükümlerine tabi olmaksızın kitle fonlama platformları aracılığıyla halktan para toplanması” şeklinde tanımlanmakta. Kanun Tasarısı’nın 2. maddesine göre kitle fonlaması suretiyle halktan para toplama kitlesel fonlama platformları aracılığıyla gerçekleşecek ve bunun için Kurul’dan faaliyet izni alınması gerekecek. Bu faaliyeti gerçekleştirenler SPK’nun izahname ya da ihraç belgesi hazırlama yükümlülüğüne ilişkin hükümlerine tabi olmayacak. Ayrıca, kitle fonlaması suretiyle halktan para toplayan ortaklıklar halka açık ortaklık ve ihraççı tanımı dışında bırakıldı. Kanunun gerekçesinde bunun amacı “maliyetlerin azaltılması ve dolayısıyla 6362 sayılı kanunda halka açık ortaklıklar ve ihraççılar için öngörülen yükümlülüklere tabi olmamaları amaçlanmıştır,” şeklinde açıklandı. Dolayısıyla kitle fonlaması suretiyle halktan para toplayan ortaklığın ortak sayısı beş yüzü aşması halinde de paylarının halka arz olunmuş sayılmayacak.
Kanun Tasarısı’nın 5. maddesi ile SPK’nun 92. maddesi kapsamında Kurul tarafından açılan dava ve takipler ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinde Kurul’un her türlü harç ve teminattan muaf tutulması öngörülerek kitlesel fonlama faaliyeti kapsamında açılacak dava ve takipler ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerini de bu muafiyetten faydalanacak şekilde düzenlendi. Ayrıca, Kanun Tasarısı’nın 6. maddesi ile de SPK’nun 94. maddesi kapsamında örtülü kazanç aktarımının tespiti halinde açılacak davalar bakımından da aynı muafiyetin uygulanması öngörülmekte.
Kitlesel Fonlama Derne€i kuruldu
Dünyada yaygın uygulaması görülen kitlesel fonlama faaliyetinin hem Türkiye’de bilinirliğini arttırmak hem de hukuki çerçevesinin oluşturulmasına katkıda bulunmak için Kitlesel Fonlama Derneği kuruldu. Kitlesel Fonlama Sistemi’nin girişimciler için alternatif fon imkânı yarattığını belirten Kitlesel Fonlama Derneği Kurucu Başkanı Savaş Ünsal, konuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu: “Yeni kanun teklifinin gündeme gelmesi ve ülkemizde ‘Kitlesel Fonlama’ platformlarının sağlıklı işleyişinin başlamasıyla, bugün 60 milyon dolar olan yatırım fonlarının, 3 sene içinde 250 milyon dolar toplam fonlama hacmine ulaşacağını öngörüyoruz. Derneğimizin misyonu; bugün çok az sayıda ve genellikle ‘ödül’ bazlı olan crowdfon.com, BiAyda.com, FonlaBeni.com, FonGoGo, ArıKovanı, Buluşum gibi Kitlesel Fonlama platformlarına yenilerinin eklenmesini sağlamak. Girişimci eko-siteminde alternatif fon imkânı sunacak platformların çoğalması ve yaygın kullanımları için gerekli düzenlemelerde kamu kuruluşlarına yardımcı olmak. Bu konuda gerek girişimcilere gerek platformlara tanıtım, işleyiş, eğitim desteği verebilmek. Hedefimiz ise Türk girişimcilerinin, Kitlesel Fonlama Platformları aracılığı ile 2023 senesinde 1 milyar dolar fon kaynağına ulaşmalarını sağlamak.”
Sistem girişimcilerin önünü açacak
Kitlesel Fonlama sisteminin, girişimcilerin projelerini veya şirketlerini hızla hayata geçirmelerinde önemli rol oynayabileceğinin altını çizen Kitlesel Fonlama Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Kenan Çolpan ise; “Yeni kanun tasarısı, İTÜ Çekirdek ve diğer kuluçka merkezlerinde yetişen yüzlerce girişimcinin daha hızlı bir şekilde gerekli fonlara ulaşmasını sağlaması açısından büyük önem arz ediyor. Özellikle teknoloji alanında girişimcilerin önünü açacak Kitlesel Fonlama Sisteminin teknoparklar tarafından da etkin bir araç olarak kullanabileceğini düşünüyoruz” dedi.
Derneğin kuruluş aşamasını tamamlaması ve yeni Yönetim Kurulu ve Organlarının belirlenmesini takiben sektördeki aktif Kitlesel Fonlama platformlarının, girişim yatırımcılarının, teknopark ve kuluçka merkezlerinin, yatırım ve girişim bankalarının, öncü özel sektör firmalarının, yarı resmi kuruluş ve STK’ların derneğe üye olmak için beklemeye geçtiğini belirten Başkan Yardımcısı ve Genel Sekreter Hulusi Berik de sözlerine şu şekilde devam etti: “Yönetim Kurulu Başkan Yardımcımız Akın Rota ve Avukatımız Ela Cenudioğlu liderliğinde bir çalışma grubu oluşturduk. Amacımız en kısa sürede ilgili partilerin katılımıyla Kitlesel Fonlama sisteminin ülkemizde etkin bir şekilde başlamasına ve yaygınlaşmasına katkı sağlayabilmek.”