GKD´de Kültür Festivali

Göztepe Kültür Derneği Kültür Festivali bu yıl da bilgiyi, paylaşımı ve bilimselliği hayat tarzı haline getirenleri aynı çatı altında toplamayı hedefliyor. ‘Hayatı renklendir’ sloganı ile 2017 Kültür Festivali start almaya hazırlanırken GKD Başkanı Doğan Yıldız ve Komisyon Başkanı David Banana’ya bu yılki festivali sorduk.

Feride PETİLON Toplum
8 Şubat 2017 Çarşamba

 6 senedir birbirinden ilginç konuları ve konuklarıyla farklı bir kültür gününe imza atan GKD yetkililerinden ilk sözü Başkan Doğan Yıldız aldı: “Gelin dünyanızı renklendirelim sloganı ile yola çıktık. Bu yıl altıncısı düzenlenen festivalin içeriğini her yaşta katılımcıya hitap edecek şekilde oluşturmaya çalıştık. Bilginin paylaşılması ana hedefimiz. Sevginin paylaştıkça çoğalması gibi, bilginin de paylaştıkça derinleşmesi ümidiyle hepinizi aramızda görmeyi arzu ediyoruz. Herkes hayatının renklenmesini düşünür. Ancak bunu fiili olarak harekete geçirmek cesaret işidir. Siz de bir pazar gününü kendinize hediye edin.”

David Banana ise bu yılki festivalin içeriği hakkında bilgi veriyor: “Bu yılki programı oluştururken çeşitli ilgi alanlarını ve gündemi belirleyen konuları aynı çatı altında toplamaya karar verdik. Öncelikle konusunda uzman bir bilim adamını davet ettik. Soli Özel ile özel bir gündem oluşturduk. Yusuf Sarfati yurt dışında yaşıyor. Bu yıl kendisi kısa bir süre için Türkiye’de. Davetimizi kabul etti ve ‘Demokratikleşme teorileri ışığında dünyada ve Türkiye’de otoriterleşme tartışmaları’ konulu konuşmasını GKD salonlarında gerçekleştirecek. Yıllardır konuşulan bir konuyu Karel Valansi’nin düşünceleri ile irdeleyeceğiz: ‘2017’de İsrail, kurucularının hayal ettiği ülke mi?’

Yemek kültürü hepimiz için oldukça gündemde. Sahrap Soysal ile geçmişten günümüze Türk mutfağını incelerken, İlter Faik Kaya ile başarılı kilo vermeyi, fit olmayı ve bu durumu korumayı konuşacağız. ‘Hayatımızın anlamı hayatımızın püf noktalarını bulmaktır’ sloganı ile yola çıkan Alper Almelek ‘Püflü Şeyler Online Sosyal Medya Platformu’nu kurdu. Almelek hayatımızda karşımıza çıkabilecek inovatif, içinde keyif ve zekâ barındıran şeylerin sitesini bizlere anlatacak.

Dua etmek ve kelimelerin gücü Lea Cibili için paylaşılması gereken bir konu. ‘Tefila (dua) nedir? Tanrı’nın bizim duamıza ihtiyacı var mı? Kelimeler ne kadar güçlü? Sınavımız nedir? Neden ağzımızdan çıkanlar önemlidir?’ gibi sorulara cevap arayacağız.

İnanç ve Yahudilik konusundan söz edilecek ise ravlarımızı aramızda görmekten mutluluk duyacağız. Rav İsak Alaluf, Rav Nafi Haleva, Rav İzak Peres Moderatör Donna Kasuto ile ‘Yaşamımız boyunca yanıtlarını bulamadığımız soruların, ikilemlerin, haksızlıkların, üzüntülerin tek evrensel cevabı Emuna (İnanç) olduğu gibi, mutlu olmanın ve iyi bir yaşam sürdürebilmenin sırrı da yine Emuna’dadır’ inancını tartışacaklar.

Tarihsel bir gerçeği de konuşmak istedik. Aron Nommaz bizlere derin araştırmalarının ardından dünyanın en zengin kadınlarından biri olan Dona Gracia Nasi’nin hikâyesini anlatacak. Tarihimizi öğrenmenin önemini hepimiz biliyoruz. Bu açıdan ‘Bilinmeyen yönleriyle 500. yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi’ adlı sunumu için Nisya Allovi’yi davet ettik. Bizlere 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinin 2001 yılında başladığı serüvenini ve ardından Neve Şalom Sinagogu kompleksi içerisinde yenilenen yüzünü aktaracak.

Kişisel gelişim konusunda iki konuğumuz var. Kristallerin gücüne inanan Tuna Kamhi ‘Ben kimim ve hayatın amacı nedir?’ sorularına ışık tutmaya çalışacak. Bir diğeri ise bolluk ve bereket farkındalığını fark ettirmek arzusunda olan Linet Kazado.

Pınar Dost Niyego ile “Tanımlar ve Örnekler üzerinden antisemitizm”i konuşacağız. Niyego bizlere  ırkçı nefret söylemi alanında, dünyada üzerine en fazla araştırma yapılan ve en çok belgelenen nefret söylemi türü olan antisemitizmin düşündürdüklerini anlatacak.

Müzik ruhun gıdasıdır dedik. ‘Bilinmeyen yönleriyle Leonard Kohen’i bizlere Emel Mizrahi anlatacak. ‘Bilinmeyen yönleri ile Bob Dylan’ı’ ise Joseph Çiprut’tan dinleyeceğiz.

Viyana’da yaşayan ünlü kişiler valslar eşliğinde Feride Petilon ve Anna Behiri’nin sunumlarında can bulacak.

Dans atölyesi de GKD festivalinin atölyeleri arasında. Dünya dans yarışmalarında dereceleri olan Tülin Motola Kutlu bu kez sirtakinin ilk adımlarını bizlerle paylaşacak.

Bir diğer atölye ise şapka yapımı ile ilgili. Seremoni şapkalarının hazırlık ve yapım aşamasındaki evreler Melis Özaktaş tarafından anlatılacak.

Scorp deyince aklımıza yedi milyon kullanıcısı ile Türkiye’nin ilk Türk sosyal medyası geliyor. Kurucusu İzzet Zakuto’dan bu muazzam hikâyeyi kendi ağzından dinlemek istemez misiniz?

Ve bir şair, yazar, gazeteci, düşünür ile karşı karşıya gelmek heyecanını sizlerle paylaşmak isterim. Sunay Akın bizlere; bilginin ve toplum hafızasının, geleceğin öncelikle hayallerle şekillendiğinin ve geleceğimiz olan çocuklarımızın hayal güçlerini geliştirilmesinin önemini anlatacak.”

David Banana’nın yaptığı bu açıklamanın ardından bu festivalin bir diğer öneminin de birlikte paylaşım olduğunu, aynı bilgiler ile donanırken farklı yorumlar ile zenginleşebileceğimizi de hatırlatmasıyla söyleşimizi sonlandırıyoruz.