16 Nisan Pazar günü sandığa giden Türkiye, TC Anayasası’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun için ‘evet’ dedi. Türkiye’nin üç büyük şehri İstanbul, Ankara ve İzmir ise ‘hayır’ dedi.
Cumhuriyet tarihinin yedinci Anayasa referandumu, yönetim sistemi değişikliğiyle sonuçlandı. 1923’ten bu yana uygulanan parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişi öngören 18 maddelik anayasa değişikliği kabul edildi.
‘Evet’ oyu kullananların oranı yüzde 51,4 olurken, ‘hayır’ oranı yüzde 48,6’da kaldı. Aradaki farkın 1,3 milyon oy olduğu belirtildi. Sandıktan, en yüksek evet oyu yüzde 81,67 ile Bayburt’tan, en yüksek hayır oyu ise yüzde 80,42 ile Tunceli’den çıktı.
Referanduma katılım yüzde 85’in üzerinde olurken sonuçlarla ilgili en büyük sürpriz İstanbul ve Ankara’da oldu. Bu illerde yüzde 2,4’lük farkla ‘hayır’lar öne geçti. On yedi büyükşehir ‘hayır’ derken, on üç büyükşehirde ‘evet’ sonucu çıktı.
REFERANDUMA İPTAL İSTEMİ
Referanduma damgasını vuran olay ise, mühürsüz oy pusulası tartışmaları oldu. CHP, kullanılan bu tür oy pusulalarının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından onaylanmasının ardından oylamaya şaibe karıştığını iddia ederek referandumun iptal edilmesi için YSK’ya başvurdu.