TECAR (ODAKLANMIŞ RODYO FREKANS TERAPİSİ)

Fizyoterapi’de güncel yaklaşımlar -2

Sağlık
4 Mayıs 2017 Perşembe

Geçen sayımızda, Uzman Fizyoterapist Hayrettin Horoz ile, fizyoterapide güncel tedavi yöntemlerinden ESWT (şok dalga tedavisi)’den bahsetmiştik.  Şimdi de TECAR TERAPİ olarak bilinen ‘odaklanmış radyofrekans terapisi’ni ele alacağız.

 

Tecar Terapi nedir?

Tecar terapi, TR-terapi (Targeted Radiofrequency Therapy) , odaklanmış radyofrekans terapisi denilen tedavi,  yine gelişmiş ülkelerde yeni uygulanmaya başlayan bir metot.  Bu metotta yüksek frekanslı elektromanyetik enerji transferiyle derin dokuda hipertermi(ısı artışı)  meydana getirmek amaçlanıyor.  Bilimsel olarak kanıtlanmış olan bu yöntem ile hızlı ve etkin ağrı kesici, kas gevşetici ve ödem çözücü etkiler ortaya çıkıyor.

Bu tedavi ile ne tür etkiler ortaya çıkıyor?

Odaklanmış radyofrekans tedavisi ile hipertonik kas liflerinde hızlı bir gevşeme sağlanır. Bu myorelaksan etki doku beslenmesindeki hızlı artış ve vazodilatasyona ( damarlarda genişleme) dayanır. Lokal kan dolaşımının artışı ile de lenfatik drenaj hızlanır ve ödemde azalma sağlar. Bu terapinin oluşturduğu kas gevşemesi, ödemde azalma hastanın ağrılarında da hızlı ve etkin bir azalma meydana getirir.  Doku metabolizmasındaki iyileşme, tedavi konseptinin doğal ve önemli bir sonucu olarak gerçekleşmekte.  Bu sayede, yumuşak doku travmalarında ve postoperatif hematomlarda (operasyon sonrası kanamalarda) kısa sürede gözle görülür bir iyileşme kaydedilir.

Hangi tür rahatsızlıklarda uyguluyorsunuz?

ESWT’ den farklı olarak; bel ve boyun ağrılarında rahatlıkla uygulanabilir. Bunun yanı sıra lokal kas spazmlarında, miyaljilerde, karpal tünel sendromunda ve özellikle gonartroz, koksartroz gibi diz ve kalça eklemi kireçlenmelerinde iyi sonuçlar alıyoruz. Odaklanmış radyofrekans terapisi, uygulamanın etkileri ve fizyoterapistin manuel becerilerinin kombinasyonları ile şekillenen benzersiz ve yeni bir tedavi konseptidir. Bu yöntemin etkileri hızlı şekilde ortaya çıkmakta olup, uzun süreli olarak devam etmektedir.

Uygulama sıklığı ve seans sayısı nedir?

 Uygulama hastadan hastaya değişmekle birlikte boyun ve bel uygulamalarında 6-10 seans, haftada 2-3 kez uygulanması yeterli olmakta.  Bu tedavi; diğer klasik fizik tedavi uygulamalarından daha etkili olduğu için seans ve zaman ve uygulama süresi açısından neredeyse yarı yarıya tasarruf sağlanmakta. Örneğin 15-20 seans yerine 6-10 arası seans uygulamaktayız.  Diz ve kalça uygulamalarında da yine 6-10 seans yeterli olmakta.