Balat Or Ahayim Hastanesi, 7 Mayıs sabahı Şalom’un duayen sinema yazarı Viktor Apalaçi’nin kaleme aldığı ‘Cannes Film Festivalinde 50 Yıl’ başlıklı anı kitabının lasmanına ev sahipliği yaptı.
Bu renkli etkinlikte, kıdemli yazarımızı çok sayıda dost ve okurun yanı sıra aralarında Atilla Dorsay, Alin Taşçıyan, Esin Küçüktepepınar, Cüneyt Cebenoyan ve Kerem Akça’nın bulunduğu birçok meslektaşı da yalnız bırakmadı.
Hastanenin Haliç kıyısındaki ferah bahçesinde kitaplarını imzalayan Apalaçi, meraklı sinefilerin sorularına da cevap vermeyi ihmal etmedi.
Etkinliğin açık havada gerçekleşen ilk kısmından sonra konuklar bina içindeki salona davet edildiler. Burada, sunulan mükellef kahvaltının ardından Apalaçi davetlileri selamlayarak sözü aldı:
“Sinema benim hobim. Bu hobim bana sayısız dost ve statü kazandırdı. Emekli olunca anılarımı yazmaya karar verdim. Kitabımda, olayları kronolojik olarak anlatmanın yerine festivalde filmlerini izlediğim ya da konferanslarına katıldığım yönetmen ve oyuncuları tek tek ele almanın daha ilginç olacağını düşündüm. Cannes maceram 1966’da Şalom’un verdiği akreditasyon sayesinde başladı ve zamanla bir tutku haline geldi. Her yıl festivale gittim. Geçen yüzyıla damgasını vuran ve festivalin iptaline yol açan Mayıs 1968 olaylarını Cannes’da yaşayan iki Türk gazeteciden biri olarak (diğer meslektaşım bugün yaşamıyor) çok heyecan verici günler geçirdim orada. Festivali takip ettiğim uzun seneler boyunca Steven Spielberg, Woody Allen, Coen Kardeşler, İngmar Bergman, Alfred Hitchcock ve daha birçok ünlü yönetmenin filmlerini dünya prömiyerlerinde izlemek, kendi ağızlarından yorumlarını dinlemek ayrıcalığına eriştim. Bu vesileyle bugüne kadar arkamda duran Şalom’a çok teşekkür ediyorum.”
Apalaçi daha sonra kürsüye yakın dostu, kitabın önsözünü de yazan ünlü film eleştirmeni Atilla Dorsay’ı davet etti. Dorsay, Apalaçi ile 1972 yılında Cannes’da tanıştıklarını ve o zamandan beri dostluklarını sürdürdüklerini söyledi. Apalaçi’nin kendisinden kıdemli olduğunu belirten Dorsay, hayatını kazanmak amacıyla farklı işlerle uğraşırken on yıl kadar Cannes’a gidemediğini ve Apalaçi’nin yaşadığı 68 Olaylarını ne yazık ki ancak uzaktan izleyebildiğini anlattı.
Daha sonra sözü alan Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı İvo Molinas, bir başka Şalomcu’nun, Silvyo Ovadya’nın “Şalom’da yazan herkesin aklından biraz zoru vardır” sözüne atfen, “Viktor da bunlardan biridir” diyerek konuşmasına esprili bir giriş yaptı. Molinas, Apalaçi’nin gazetenin en kıdemli yazarı olduğunu, her hafta düzenli olarak yazdığı yazıları dışında İstanbul’da gerçekleşen bütün film festivallerini istisnasız takip ettiğini övgüyle anlattı. Hatta Apalaçi’nin geçireceği bir ameliyat öncesinde tam dört haftalık yazı yedeklediğini belirtti. Her sene mutlaka Cannes’a giderek, oradaki izlenimlerini kaleme alan sinema yazarımızın bunu 50 yıl boyunca istikrarla sürdürmesinin olağanüstü bir iş olduğunu vurguladı.
Uluslararası Sinema Yazarları Birliği (FİPRESCİ) Başkanı Alin Taşçıyan ise Viktor Apalaçi’yi tanımaktan gurur duyduğunu söyleyerek onun yaşamış olduğu Cannes Festivali yıllarına ne yazık ki yetişemediğini ve şimdilerde etkinliğin çok dijital bir hale geldiğini, hatta bazen terör olayları yüzünden silahların gölgesinde yapıldığını anlattı.
‘Cannes Film Festivalinde 50 Yıl’ kitabını edinin ve Viktor Apalaçi ile birlikte ünlülerle dolu bir sinema yolculuğunun keyfini çıkarttın!