Semi Lichy ile dünya mutfakları Renkli kültürlerin etkileşimi: Brezilya

Farklı kültür ve geleneklerden etkilenen Brezilya mutfağı, ülkenin kendisi gibi renkli.

Yaşam
31 Mayıs 2017 Çarşamba

Semi Lichy ile Dünya Mutfakları

 

Futbol, Samba, plajlar, İpanema, Rio Karnavalı, Amazon Ormanı ve daha birçoğu... Aslında kelimeler yetmiyor Brezilya'yı anlatmaya. Ne kadar farklı yerleri ve özellikleri olsa da yemeklerindeki farklılıklar da ne kadar renkli olduklarının bir göstergesi.

Brezilya’nın renkliliği ülke bayraklarına bile yansımış durumda. Zemindeki yeşil renk Brezilya’da 1822 ile 1889 yılları arasında hüküm sürmüş Portekiz Kraliyet ailesini temsil ediyor. Sarı renkli, yan yatmış eş kenar dörtgen de Habsburg Hanedanının simgesi. Bayrağın tam ortasında bulunan ve içindeki yıldızlarla dikkat çeken koyu mavi daire ise Brezilya Devletinin bağımsızlığının ilan edildiği 15 Kasım 1889 tarihinde, saat sabah tam 08.30 sıralarında Brezilya’nın başkenti Rio De Janeiro’nun uzaydan görünen şeklini temsil eder. Brezilya resmi bayrağı eskiden yuvarlak mavi dairenin içinde bulunan yıldızların sayısının daha az olması ve geçen yıllar içinde federal devleti simgeleyen yıldızların arttırılması ile değişmişti.

Brezilya'nın resmi dili Portekizcedir. Ana dil olarak da kabul edilen Portekizcenin yanı sıra okullarda İspanyolca ve İngilizce de öğretilir.

Brezilya bulunduğu Güney Amerika kıtasının gerek nüfus bakımından gerekse yüzölçümü bakımından en büyük ülkesidir. Eğer Güney ve Kuzey Amerika’yı bir olarak Amerika kıtası olarak düşünürsek, Amerika kıtasında Kanada ve Amerika Birleşik Devletlerinden sonra en büyük yüzölçümüne sahip ülke konumundadır.

Brezilya’nın nüfus dağılımı ise şöyledir: Yüzde 99 Hristiyan (yüzde 81 Katolik mezhebinden, yüzde 8 Protestan mezhebinden). Yüzde 1 ise Müslüman, Yahudi ve diğer dinlerdir.

Yemek Kültürü

Gelelim Brezilya ve yeme içme kültürüne…

Ulusal bir Brezilya mutfağından bahsetmek zordur. Her bölgede çeşitli ülkelerin mutfak geleneklerinin birbirine karışmasından değişik yemekler ortaya çıktı. Bu nedenle yöresel mutfaklardan bahsetmek daha doğru. Ancak yine de bu büyük ülkenin genelinde tanınan ve her Brezilya ailesinde haftada en az bir kez pişen yemekler de bulunur. Bunlardan biri, fasulye anlamına gelen ‘feijoada’dır. Salça, sığır eti ve barbunya fasulyesi ile pişirilir. Yemeğin yanında garnitür olarak pirinç, lahana gibi yiyecekler yenilir. Üzerine fasulye, limon, biber, manyoka unu ve portakal dilimlerinden  hazırlanmış bir sos dökülür. Cumartesi günü tüm lokantalarda öğle yemeği olarak bu yemek çıkar. Genelde hafta boyunca, pirinç, fasulye, kurutulmuş et ve manyokayla beslenen Brezilyalılar, cumartesi günleri sindirimi oldukça güç olan feijoada yemeyi adet haline getirdiler. Portekiz mutfağında balık ve diğer deniz ürünleri ne kadar önemli yer tutsa da, Brezilyalılar mutfaklarında sadece kabuklu deniz ürünleri kullanarak binlerce çeşit yemek pişirir.

Brezilya, yiyecek konusunda genellikle ucuz bir ülke. Brezilya mutfağı genelde Portekiz, İtalyan, İspanyol, Avusturya, Afrika ve Rus mutfaklarından etkilendi. Bu mutfakta özellikle Orta ve Güney Afrika mutfaklarının büyük etkisi bulunur. Brezilya’ya Portekizlilerle gelen Afrikalılar bu mutfağı çok etkilemişler. Bugün Brezilyalıların adeta ulusal yemeği haline gelen ‘siyah fasulye’ yemeği, Afrika mutfağından etkilenerek ortaya çıkmış, sonra da Avrupa mutfağı etkisi ile gelişmiş.  Bu yemeği kuzeydoğuda yerliler çeşitli kokulu otlar kullanarak çok değişik ve kendilerine özgü bir şekilde hazırlar. Brezilya dünyanın en lezzetli etlerini üreten ülkelerden biridir. Onun için Brezilyalıların bir diğer ulusal yemeği de ‘Chourasco’ dedikleri mangalda ızgaradır. 

TATLI VE KAHVE

Brezilya’da çok zengin bir pasta ve tatlı kültürü vardır. Brezilya tatlıları genelde meyve ile yapılır. Özellikle meyveden yapılan ‘mousse’ yani köpüklü tatlılar çok yaygındır. Mango ve portakal mousse’ları en tanınmış olanlarıdır. Ayrıca meyveli pudingler de Brezilya Mutfağının önemli tatlılarındandır. Brezilya’da tatlı kültürü özellikle 18. yüzyılda ülkeye gelen Avusturyalıların etkisi ile başladı. Bu yüzyılın sonlarında ve 19. yüzyılın başlarında güneye inen Avusturyalılar kendilerinin ünlü pasta ve tatlı kültürünü bu ülkeye de yerleştirdi. Portekiz mutfağının tatlılara olan etkisi ve katkısı da çok büyük. Avusturya ve Portekiz etkisi ile yayılan pasta ve tatlılar Brezilya yerlilerinin de katkılarıyla özgünleşti.

Hepimizin kulaktan dolma duyduğumuz Brezilya ve kahve ilişkisi vardır. Brezilyalılar dünyanın en önemli kahve tüketicileridir. Brezilya kahve üretiminde ve ihracatında dünyada birinci sırada yer alır. Brezilyalılar kahveyi sütsüz, sade ve çok sert olarak içerler. Brezilyalılar günde ortalama 10–12 fincan kahve içer. Bu rakam kahveye olan düşkünlüklerinin en önemli örneklerinden biridir.

Güney Amerika'da yer alan Brezilya’nın bir diğer özelliği ise tropikal meyveleridir. Papaya meyvesi hayatlarında önemli bir yer tutar. Özellikle kahvaltıda tüketilen bir meyvedir papaya.

Akşam yemeği ailenin en önemli yemeğidir. Tüm aile aynı sofra başında toplanır ve hep birlikte yemeklerini yerler. Akşam yemeklerinde genellikle önce çorba içilir, daha sonra ise balık, et, tavuk eti, sebze ve siyah fasulye ve pirinç yenir. Akşam yemeği de mutlaka bir tatlı ile biter.

Brezilya’nın en meşhur özelliklerinden bir diğeri ise yerel içkisi olan ve şeker kamışının damıtılmasından elde edilen ‘Cachaca’dır. Litresi 8 lira olan içkideki alkol oranı yüzde 40’dır. İster shot olarak tüketebilir ister kokteyl yapabilirsiniz. Shot olarak içildiğinde biraz serttir. Yapılan kokteyllerden ise ‘Caipirinha’ en bilinenidir. Bir misket limonu ve iki yemek kaşığı şeker eklenerek hazırlanır.