Uzun bir süredir konuşulan İsrail-Türkiye doğalgaz boru hattı projesinin belirsizliği İstanbul´da düzenlenen 22. Dünya Petrol Kongresinde ortadan kalktı.
Yeniden onarılmaya çalışılan Türk-İsrail ilişkilerinde yeni bir döneme giriliyor. Doğu Akdeniz'de bulunan doğalgaz yataklarının İsrail tarafından Türkiye üzerinden Avrupa ve dünya pazarına açılması hedefleniyor.
Anadolu Ajansının haberine göre, kongrenin Bakanlar Oturumunda İsrail Enerji, Altyapı ve Su Kaynakları Bakanı Yuval Steinitz ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak konu hakkında görüşmeler gerçekleştirdi.
İsrailli Bakan Steinitz toplantı sonrası basına şunları belirtti: "Dört tur görüşmenin ardından, aramızdaki görüşmeleri hızlandırmaya ve bu yıl sonundan önce Türkiye ve İsrail arasındaki boru hattının inşa edilmesini sağlayacak hükümetler arası çatı anlaşmayı tamamlamaya karar verdik."
Steinitz ayrıca, Batı Avrupa'nın doğalgaz talebini Kuzey Denizi kaynaklarından değil Doğu Akdeniz'den tedarik edeceğini belirtti.
Steinitz şöyle devam etti:
"Önümüzdeki süreçte Kuzey Denizindeki kaynakların yerini Doğu Akdeniz'in alacağına inanıyoruz. Avrupa, Doğu Akdeniz'den doğalgaz alacak ve bu bölge güvenilir bir kaynak haline gelecek. İki önemli boru hattı projesiyle ilgili yoğun görüşmeler yürütüyoruz. Bunlardan biri Türkiye. Hem Türkiye'nin iç tüketimi hem de Avrupa'ya doğalgaz iletmek için İsrail'den Türkiye'ye uzanan bir boru hattı döşemek istiyoruz. Diğeri ise, Güney Kıbrıs ve Yunanistan bağlantısıyla İtalya'ya uzanacak olan boru hattı. İtalyan hükümeti, bu projenin kendileri için en yüksek öncelikli projelerden biri olduğunu açıkladı. Bizim önceliğimizi sorarsanız, ben iki projeyi de çok önemli görüyorum."
İstanbul’daki Petrol Konferansını takip eden Kırım Haber Ajansı Bakan Berat Albayrak'ın önümüzdeki aylarda İsrail'i ziyaret edip bu projede nihai anlaşmanın gerçekleştirileceğini belirtti.