Meme hastalıkları birçok kadının korkulu rüyası. Or Ahayim Hastanesi tanı ve tedavi sürecinde hastaların yanında olmak, toplumsal farkındalık oluşturmak, randevu aşamasından son işleme kadar özel hizmet sunmak amacıyla bir poliklinik açtı. Nasıl başvurulacağını, ne tür işlemlerde bulunulacağını ve biyopsi şekillerini hastanenin Başhekimi Op. Dr. Tunç Çelebi anlattı.
NEDEN MEME HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİ?
Meme polikliniğimiz; meme hastalıkları ile ilgili hastalarımızı bilgilendirmek, meme kanserlerinde erken tanı ve tedaviye olanak sağlayabilmek amacıyla oluşturuldu. Meme hastalıkları bilindiği üzere birçok kadının korkulu rüyası haline gelmekte. Özel Balat Musevi Hastanesi olarak bu süreçte hastalarımızın yanında olmayı, toplumsal farkındalığı oluşturmayı erken tanı ve tedaviye olanak sağlamayı hedef edindik. Bu nedenle randevu alma işleminizden son işleminize kadar ‘size özel’ hizmet sunmayı planladık. Bu konuda uzman ekibimizle sizlere yardımcı olmak istedik. Meme hastalıkları mutlaka bir genel cerrah tarafından değerlendirilmelidir. Özellikle mamografi veya cerrahi girişim kararı genel cerrah tarafından verilmelidir. Meme hastaları panik, telaşlı ve endişeli hastalardır. Onlar için tanı en kısa sürede ve en az maliyetle konmalı. Meme hastalıkları tanısı ve tedavisi, muayene, radyoloji ve laboratuar üçlüsünden oluşur. Her biri tek başına değerli, ancak birlikte anlamlıdır.
MEME HASTALIKLARI POLİKLİNİĞİ İÇİN RANDEVU NASIL ALINIR?
1-Telefonla (0212-491 0 000 pbx) “Meme Polikliniği Randevusu” talebinizi santralimize bildirerek,
2-Web sayfamız www.balathastanesi.com.tr adresinden meme hastalıkları polikliniğini tıklayarak,
3-Sıraya girmeden, direkt olarak meme polikliniği asistanına müracaat ederek yapabilirsiniz.
MUAYENE SÜRECİ NASIL OLACAK?
Hastaneye geldiğinizde meme polikliniği asistanı sizi karşılar. Randevu saatinizden 10 dakika önce gelmeniz sizin kayıt ve ön bilgi işlemleriniz için makul süredir. Sizi tanımak ve şikâyetinizi belirlemek amacıyla sizden form doldurmanız istenecektir. Doktorumuz doldurmuş olduğunuz form üzerinde gerekli sorgulamayı yapacak ve mevcut şikâyetlerinizi dinleyerek gerekli muayenenizi yapacaktır. Oluşan kanaatini yaşınız, özgeçmişiniz vb. durumlarınızı göz önüne alınarak sizinle paylaşır. Sonrasında takip edilecek süreçle ilgili sizleri bilgilendirir. Gerektiğinde yapılacak tetkiklerinizin süreç teşkil edeceğini düşünürseniz mümkün oldukça erken saate randevu almanız zamanınız için önem teşkil eder. Sonuçta doktorunuz, Size sadece periyodik muayene ve rutin kontroller önerebilir. Meme ultrasonografi isteyebilir. Mamografi isteyebilir. Her ikisini de aynı anda isteyebilir. Gerek görüyorsa ayrıca kan tetkiki isteyebilir. Çok nadir olmak ile beraber şüpheli durumlarda Meme MR’ı istenebilir. İB (İğne Biyopsisi),Kor veya cerrahi biyopsi önerebilir Yukarıdaki işlemler sonucu hekiminizi tatmin edici bir sonuç çıkmaz ise size ‘Cerrahi Biyopsi’ önerebileceği gibi genel anestezi altında ‘Frozen’ denilen ameliyat anında kitlenin cinsinin patologlar tarafından tespitini ve ona göre aynı anda gerekebilecek ameliyat planını açıklayabilir.
İĞNE BİYOPSİSİ NEDİR?
İğne biyopsisi meme kanserinin tanısı için önemli yöntemlerden biridir. Ultrasonografi kılavuzluğunda yapıldığında doku örneğini en doğru yerden alma olasılığı artar. Biyopsi yapmadan önce bölgeye lokal anestezi yapıldığından hasta ağrı duymaz. Güvenli ve rahat bir işlemdir. Yaklaşık 10-15 dakika sürer ve biyopsiden sonra hasta evine dönebilir. Tüm biyopsi işlemlerinden sonra, kanama, morarma olabilir. Bunlar hasta için yaşamsal risk oluşturmazlar. Aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçlar kullanılması halinde kanama ve morarma riski daha yüksektir. Bu ilaçların biyopsiden 4-5 gün önce kesilmesi gerekir, Bu tip ilaçlar kullanıyorsanız muhakkak bizi uyarın. İğne biyopsisi sonrası hastanın ağrısı pek olmaz.
KOR (CORE) BİYOPSİSİ NEDİR?
Ultrason, tomografi gibi farklı görüntüleme teknikleriyle parça alınacak bölgeye kesici bir iğne gönderilir. Bu iğne yardımıyla bölgeden örnek alınır. İşlem anında özel tasarlanmış biyopsi tabancaları kullanılır. İşlem anında hasta için lokal anestezi kullanılır.
CERRAHİ BİYOPSİ NEDİR?
Cerrahi biyopsi muayene sırasında tespit edilen kitlenin ameliyathane koşullarında tamamının veya bir kısmının çıkartılması ve patolojik incelemeye gönderilmesidir.
FROZEN BİYOPSİ NEDİR?
Ameliyat esnasında uzman patolog tarafından acil patolojik inceleme (frozen inceleme) yapılarak tanı konabilir ve aynı seansta yapılacak gerekli ameliyat ile tüm cerrahi işlemler sonuçlandırılabilir. Biyopsi sonuçlarının gelmesi yaklaşık iki gün ile yedi gün arasında sürebilir. Bu raporda, alınan bölgede kanser dokusuna rastlanıp rastlanmadığı özellikle belirtilir. Ayrıca bir tümör saptandıysa tümörün evrelendirilmesi yapılır. Aynı zamanda patoloji sonucuna göre gerekebilecek radyoterapi veya kemoterapi için de bir ön hazırlık oluşur.
MEME AMELİYATI SONRASI REKONSTRÜKSİYON NEDİR?
Meme rekonstrüksiyonu hastanın isteği doğrultusunda aynı seansta ya da gerekli tedaviler tamamlandıktan sonra uzman plastik cerrah tarafından yapılmaktadır. Memesi alınan hastaların memelerine eski şeklini vermek için rekonstrüksiyonda hastanın kendi dokuları ya da protez (implant) kullanılarak yapılan bir uygulamadır. Özel Balat Musevi Hastanesi olarak amacımız; yapılması gereken tüm işlemleri aynı gün içinde sonuçlandırmak, başvurunuz sonrası size en kısa sürede neticenizi sunabilmektir.