Anne Frank’ın Tükenmezi!

Denis OJALVO Köşe Yazısı
2 Ağustos 2017 Çarşamba

Tam üç yıl aradan sonra aynı konuda yazmak zorunda kalabileceğimi hiç düşünmemiştim.

 Sahte mi, sahih mi?

Sn. Mustafa Armağan 29 Temmuz 2017 tarihli tweet’inde, “Yahudi propagandasına hizmet eden Anne Frank’ın Hatıra Defteri’nin bir kısmı tükenmez kalemle yazılmış. Oysa tükenmez 1951’de yaygınlaşmış” diyor.

Sn. Armağan, bir sonraki mesajında, kendisine, tükenmez kalemin 1940’ta Macar Yahudi’si László József Bíró tarafından icat edildiğini söyleyenlere, İngilizce dilinde kaynaklara atıfta bulunarak bu mamulün ancak 1944 yılından itibaren piyasaya sürüldüğünü yazmış.

Mesaj…

Sn. Armağan’ın vermek istediği mesaj çok açık:

1- ‘Anne Frank’ın Hatıra Defteri’ aslında bir propaganda malzemesidir.

2- Üstelik de bu hatırat sahtedir. Bunun kanıtı ise hatıratın bir kısmının o tarihte kullanılmayan ‘tükenmez kalem’ ile yazılmış olmasıdır.

Sn. Armağan’ın İngilizce kaynak zikretmesinden yabancı dil engelli olmadığını anlıyoruz. Ancak, bu bayat konuyu ısıtıp tekrar ortaya atmasından tam araştırmamış olduğu anlaşılıyor.

Şöyle ki, iddiasını ortaya atmadan evvel küçük bir araştırma yapsaydı ‘Ten questions on the authenticity of the diary of Anne Frank http://www.annefrank.org/ImageVaultFiles/id_14671/cf_21/tenquestions_en.pdf sitesine erişebilecek ve istifhamına cevap bulabilecekti.

6 Ağustos 2014 tarihli yazı

6 Ağustos 2014 tarihli Şalom gazetesindeki ‘Yahudi halkı nasıl icat edildi? başlıklı yazının bir bölümünde

https://www.salom.com.tr/haber-91957-yahudi_halki_nasil__icat_edildi.html

konu aynen şöyle işlenmişti:

…Yazının önemi içeriğindeki bilgi kirliliğinden kaynaklanmıyor. Örneğin, makale yazarının aktarmakta bir beis görmediği ‘Anne Frank’ın Hatıra Defteri’nin orijinal olmadığı ve bir kısmının henüz icat edilmemiş olan tükenmez kalemle yazılmış olduğu yalanı oldukça sıradan. 

Söz konusu günlüklerin orijinal olduğu ve tükenmez kalemle yazılmamış olduğu Hollanda’daki Adli Tıp Kurumu tarafından tescillenmiştir.1 Bununla beraber, söz konusu günlükleri 1960’larda inceleyen uzmanlardan bir tanesinin (Mr. Ockelmann) annesinin iki sayfa üzerinde tükenmezle derkenar ilave ettiği 1987 yılında bu uzman tarafından ifade edilmiştir. İngilizceye vakıf olan okurların 2007 yılında Anne Frank Vakfı tarafından yayınlanan ve yukarıdaki dipnotta adresi bulunan ‘Anne Frank’ın Günlüklerinin Sahihliğine Dair On Soru’ isimli yazıya ulaşabilirler.

 Tekzip gereği

Söz konusu İngilizce yazıda bu konu detayıyla anlatılmakla kalmıyor, aynı zamanda Anne Frank’ın Hatıra Defteri’ne ilişkin dezenformasyon ve saptırmaların envanteri de çıkarılmış ve bunlar birer birer çürütülmüş.

Bu durumda, Sn. Armağan’ın okurlarını tekrar bilgilendirmesi gereği ortaya çıkıyor.

‘Anne Frank’ın Tükenmezi’ başlığını atarken büyük gülmece ustası Sn. Muzaffer İzgü’nün ‘Apollon’un Şeyi’ öyküsünü hatırlamadan edemedim.

Gülümseyin!