Çikolata ve peynir diyarı Belçika

Avrupa’nın en küçüğü ama gastronominin giderek büyüyen ülkesi olan Belçika çikolatası ve birasıyla dünya tatları arasında vazgeçilmez bir yere sahip…

Semi LİCHY Yaşam
23 Ağustos 2017 Çarşamba

Bu ay Avrupa’nın en küçüğü ama gastronominin giderek büyüyen ülkesi olan Belçika’dan bahsetmek istiyorum. Çikolatası ve birasıyla dünya tatları arasında vazgeçilmez bir yere sahip olan Belçika’da tek sorun yemek porsiyonlarının büyüklüğü…

GELENEKSEL BELÇİKA

Belçikalılar töresel geçmişlerini ve geleneklerini bugün de yaşatma yolunda verdikleri uğraşla övünen bir ulustur. Dinsel geleneğin en önemli günleri, 2 Mayıs’ı izleyen ilk pazar günü (Saint-Sang Kilisesinde kutlanır) ve temmuz ayının son pazarına denk gelen, Fur-nes’de kutlanan ‘Cezalılar’ günüdür. ‘Altın Araba’ gibi kimi dinsel günler ise bütünüyle ‘folklorik’ bir nitelik alır.

Tarihi, Kelt ve Cermen kabilelerine kadar uzanan Belçika önce Franklar tarafından yönetilen Merovenj Hanedanı’nın, sonra da Karolenj İmparatorluğu’nun eline geçti. Bunun ardında feodal beylikler şeklinde bağımsızlıklarını kazanan soylular tarafından yönetilen ülke 16 ve 18. yüzyılları arasında Hollanda Krallığı egemenliği altında kaldı.

1830’da yaşanan Belçika Devrimi ile ülke Katolik ve tarafsız Belçika olarak bağımsızlığını ilan etti. 1831’de I. Leopold’un kral olarak atanmasıyla birlikte ülke parlamenter sisteme sahip bir monarşiye dönüştü. 1839 yılından beri varlığını sürdüren ülke resmi adıyla Belçika Krallığı olarak anılıyor.

Nüfusu çoğunlukla Flemenkler, Almanlar ve Fransızlardan oluşan ülkede yaklaşık 11 milyon insan yaşıyor. Ülke nüfusunun yüzde 97’si şehirlerde yaşıyor. 30 bin kilometrekarelik alana sahip Belçika bu haliyle dünyanın en yoğun nüfuslu ülkelerinden biri. Ülkede resmi bir dil yok. Felemenk topluluklarının yaşadığı kısımlarda Felemenkçe, Fransız topluluklarının yaşadığı kısımlarda Fransızca, Almanya’ya yakın kısımlarda ise Almanca konuşuluyor.

ÇİKOLATA VE GOFRET DİYARI

Günümüzde Belçika’nın en meşhuru nedir diye sorsalar hemen ‘çikolata’ cevabını alırız. 400 yıldır çikolata üretilen ülkede yılda 220 bin ton çikolata üretiliyor. Dünyada üne sahip üç çeşit Belçika gofreti bulunuyor. Daha büyük olan ve çilek ya da dondurmayla yenen Brüksel gofreti, daha ince olan ve kahvaltıda yenen Galettes ve en çok tercih edilen Liege gofreti. Brüksel Uluslararası Havalimanı dünyanın en büyük çikolata satış noktası olarak biliniyor.

Bunun yanı sıra ülke nüfusunun sadece yüzde 5’lik bir kısmı tarımla ilgilense de Belçika’da 164 çeşit farklı peynir bulunabiliyor. Restoranların çoğu tatlı seçeneği olarak peynir sunuyor. Yerel olarak üretilen peynirler içerisinde Remoudou, Djotte de Nivelles ve Brüksel’den krem peynirler bulunuyor. Belçika’da çoğu yemek tavuk ya dana eti ile  yapılır. Ülkenin kuzey kısmında deniz mahsulleri güneyine göre daha fazla yaygındır. Belçika’da özel günlerde büyük sofralar kurulur ve halk için önemli olan günlerde özel yemekler pişirilir. Dini ve resmi tatillerde halk ağırlıklı olarak hamur işi yapar. Belçikalılar Noel’de çocuk İsa formunda yapılan tatlı ekmekleri de bolca tüketir.

Belçikalılar yahni konusunda uzmandır. Ağır ağır pişirilen et her zaman lezizdir. Soslar enfestir ve sebzeler de asla çok pişirilmez. Tek zorluk porsiyonlardadır; özellikle yerel birahanelerde yemekler neredeyse devasa büyüklükte sunulur.

BİNDEN FAZLA ÇEŞİT BİRA 

Fransız patates kızartması Fransızlara ait olmasına rağmen Belçikalılar bu yiyeceğin kendilerine ait olduğunu iddia ediyor ve bu konuda iki ülke arasındaki tartışma hâlâ devam ediyor.

Ayrıca Belçika’nın öne çıktığı diğer bir konu da ‘bira’dır. Dünyanın ilk bira akademisi 1999 yılında, Belçika’nın Limburg Eyaletinde bulunan Herk-de-Stad’ta açıldı. Çok fazla bilinmese de ülke 1100’den fazla bira çeşidine sahip. Belçika birasının tarihi, ülkenin bağımsızlığını ilan etmesinden önce ilk Haçlı Seferleri’ne kadar dayanmakta.

Katolik Kilisesinin izni ile yerel Fransız ve Flaman manastırlar demleyip damıttıkları birayı finans sağlamak amacıyla üretmişler. İnanın bu biralar gastronomiye yön veriyor. Bira deyip geçmemek lazım. Yeni nesil gastronomide bira ve yemek uyumu hatta bira ve çikolata, tatlı uyumu yavaş yavaş ön plana çıkmaya başladı.