Önceki yazımda ay sonu ile eylül başı arasında soğuk karakterli bir sistemin gelme ihtimalinden bahsetmiştim. Salı günü İstanbul’da yavaş yavaş hissedeceğimiz bu serinlemeyi çarşamba daha kuvvetli yaşayacağız.
Eylülün 2’sine kadar da bu serinliği hissetmeye devam edeceğiz. Salı, Marmara ve Ege Denizlerinde fırtına ihtimali var. Kuvvetli rüzgâra karşı dikkatli olmak gerekiyor. Ege Denizindeki fırtına bir iki gün daha devam edecek gibi. Özellikle Ege’den Yunan adalarına gidecek ya da oradan dönecek insanların dikkatli olmasında fayda var. Yurt genelinde ise bu serin ve yağışlı hava bugün Trakya’dan başlayıp Marmara, Ege, Akdeniz, Karadeniz ve İç Anadolu’nun batı ve orta kesiminde iki gün etkili olacak.
İstanbul’da yağmur da yağabilir. Özellikle çarşamba günü kuvvetli olmayan yağmur bekliyoruz. Yerel olmak üzere bu yağmur eylülün ilk gününe kadar devam edebilir. Dediğim gibi şu an için yağış kuvvetli gözükmese de bu tip ani sıcaklık düşüşlerinde beklenenin aksine kuvvetli olduğu da görüldü. O yüzden yine de şemsiyelerimizin yanımızda bulunmasını tavsiye ediyorum. Çarşamba günü İstanbul’da deniz ve havuz ihtimali zor gibi… Yaklaşık 6-7 derece sıcaklık düşüşü bekliyoruz. Yazımın sonbaharın ayak sesini duyacağız. Ancak 2 Eylül’den itibaren bu sefer yazı tekrar yaşama ihtimalimiz gündemde... Rüzgârın çok uzun bir aradan sonra güneyli yönlere dönmesi ve sıcaklığı arttırması yüksek ihtimal... Yaklaşık temmuz başından beri yaşadığımız sıcaklık dalgalanmalarının bir serin ve yağışlı bir oldukça sıcak hava periyodunun devamı olacak gibi... Bu zamanlarda bağışıklığımızı güçlü tutmamız gerekiyor.
Başkent Ankara’da salı, çarşamba ve perşembe çok kuvvetli olmayan yerel yağışlar görülebilir. Perşembe ise hava açıyor. Sıcaklık yaklaşık 26-27 derecelerde.
İzmir’de çarşamba yağmur gözükebilir. Sıcaklık 35 dereceden 30 dereceye düşmeye hazırlanıyor. Denize açılacaklara özellikle fırtınayı tekrardan hatırlatmak isterim. Perşembe hava açıyor.
Marmara Bölgesinde salı günü Trakya tarafında başlayan serinleme ve yağmur çok kuvvetli olmasa da yarın bölgenin büyük kısmını saracak gibi… Bölge genelinde yaklaşık 5-6 derecelik serinleme bekliyoruz. Örneğin Bursa’da bugün en yüksek sıcaklık 30 derecenin üstünde beklenirken yarı gök gürültülü sağanak geçişleriyle beraber sıcaklık 25 dereceye kadar düşüyor. Trakya’da yağış çarşamba kesiliyor ancak bölge genelinde iki gün devam edebilir. Özellikle bölgenin doğusu daha fazla etkilenebilir.
Ege Bölgesi genelinde sistem çarşamba daha fazla etkisini gösterecek. Bodrum civarında da salı gece ve çarşamba gök gürültüsü ve sağanak geçişi görülme ihtimali mevcut. Yağışın bölge genelinde çok şiddetli olması beklenmiyor. Ancak Ege Denizi üstündeki fırtına için tekrardan uyarımızı yapalım. Özellikle tatil bölgesinde ve denize açılacak olanlar çok dikkatli olmalı zira çok uygun şartlar yokmuş gibi gözüküyor. Bölgenin doğusunda sıcaklık 30 dereceyi aşamazken batısında en düşük olduğu zamanlarda bile minimum 30 derece olacak. Perşembe günü yerel yağışlar sahil bölümünde kalmazken iç kesimlerde devam edebilir.
Akdeniz Bölgesinin göller yöresi bölümünde yağışların perşembeye kadar aralıklarla etkili olmasını bekliyoruz. Antalya ve Adana şu an için çok etkilenmeyecek gibi gözüküyor. Bölgenin kuzeyinde sıcaklıklar 30 dereceyi aşamıyor. Sahil kesiminde ise 30 dereceyi geçiyor. Antalya 33, Adana 35 derecelerde…
Karadeniz Bölgesi her serin ve yağışlı sistemde etkilendiği gibi bu sistemde de yağışlar alacak. Yarın bölgenin batı ve ortasındaki yağışlar nispeten kuvvetli olabilir. Doğusuna ise yarın akşamdan itibaren ulaşmasını bekliyoruz. Yani bölge genelinde üç gün yağış var. Sıcaklıklar 26-30 derece aralığında değişiyor.
İç Anadolu Bölgesi de bu sistemden etkilenecek yerler arasında. Batı ve orta bölümlerine yağışın ulaşmasını bekliyoruz ama şu anda gözüken yarın dışında çok etkili olmayacağı yönünde. Bölge genelinde 28 ila 30 derece arasında değişen sıcaklıklar var; Sivas taraflarında 25 derecenin altına düşebilir. Bölge için şu uyarıyı tekrar yapalım: Gece gündüz sıcaklıkları arasında ciddi farklar var. Geceleri mont bile giyilecek değerler ölçülmeye başladı. Buna dikkat etmek gerekiyor.
Doğu Anadolu Bölgesine bu sistem çok ulaşmıyor. Sadece batı bölümü biraz etkilenebilir. Malatya - Tunceli hattındaki aşırı sıcaklarda 5 derecelik azalma oldu ancak hâlâ çok sıcak. Bu şehirlerde yaklaşık 34-35 derecelerdeki sıcaklıklar üç gün daha devam edecek. Erzurum, Kars, Ağrı’da ise sıcaklık yaklaşık 28-30 derecelerde ancak bu şehirlerimizde de gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkı çok yüksek dikkatli olmak gerek.
Güney Doğu Anadolu Bölgesinde ise sıcak ve kurak havalar maalesef yine devam ediyor ve yağış haberi veremiyorum. 36-39 derece arasında değişen sıcaklar üç gün boyunca etkili olmaya devam edecek.
BAYRAMDA TATİL YERLERİ
Serinleme olmasına karşın tatil yerlerine gidecek olanlar büyük sıkıntı yaşamayacak gibi duruyor olsa da Ege ve Akdeniz’deki fırtınadan dolayı çok dikkatli olmaları gerekmekte. 30 Ağustos günü Kaş, Fethiye, Marmaris, İzmir, Antalya, Bodrum’da yağış geçişleri gözükebilir. Ancak bu yağışlar çok etkili gözükmüyor. Daha sonra pazartesine kadar şu anda görünen havanın düzeleceği ancak rüzgârın devam edeceği şeklinde. Herkese iyi tatiller...
SONRAKİ YAZI: HARVEY KASIRGASI
Amerika Birleşik Devletleri son yıllarda yaşanan kasırga felaketlerinden biriyle daha karşı karşıya... Houston Bölgesinde resmen bir afet yaşanıyor. Peki, bu kasırga nasıl oluştu ve şu anda ne boyutta ve daha devam edecek mi? Bunlara değineceğim.