Türkiye Cumhuriyeti’nin yaşadığı en büyük utanç günlerinden biri sayılan 6-7 Eylül Olayları, 62. yılında farklı etkinliklerle anılıyor.
Tarih Vakfı'nda konferans
Tarih Vakfı 7 Eylül Perşembe günü 6-7 Eylül Olaylarının anısına bir konferans düzenliyor. Açılış konuşmasını Tarih Vakfı Başkanı Mehmet Ö. Alkan’ın yapacağı, moderatörlüğünü Vakıf Başkan Yardımcısı Y. Doğan Çetinkaya’nın üstlendiği konferansta Güven Gürkan Öztan (İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi), Foti Benlisoy (Araştırmacı – Yazar), Hakan Yücel Galatasaray Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi) konuşmacı olarak yer alıyor.
Bir anma da zifiri karanlıkta
6-7 Eylül Olayları, ayrıca Galata Diyalog Derneğinin başlattığı Karanlık İşler organizasyonu tarafından da anılıyor. Bazı olayları görme engellilerin gözünden deneyimlemeyi amaçlayan Karanlık İşler, bu etkinliği de zifiri karanlıkta gerçekleştiriyor. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Turan’ın konuşmacı olacağı etkinliğe yanı sıra özel konuklar da katılacak. Anma etkinliğinde sanal gerçeklik uygulaması kullanılacak.
Tarihin kara sayfalarından biri olan, Rum toplumu başta olmak üzere azınlıklara yönelik 1955 İstanbul Pogromu 6 Eylül Çarşamba akşamı 62. yılında Zifiri Karanlık’ta anılıyor.
O günleri anımsamak, bilmek ve konuşmak isteyenler tarihsel gelişim, olaylar, belgeler, tanıklıklar ve özel konuklarla buluşuyor. Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Ömer Turan’ın konuşmacı olacağı etkinliğe yanı sıra özel konuklar da katılacak. Programda Fulya Özlem, Georgios Marinakis ve Grup 3X2 Rumca ve Türkçe ezgiler konseri de yer alacak. Ayrıca ilk defa bir anma etkinliğinde sanal gerçeklik uygulaması kullanılacak.
Gezerek anmak
Patrikhane fotoğrafçısı Dimitris Kolumenos’un gözünden '6-7 Eylül 1955' kitabının hazırlayanı, gazeteci ve yazar Serdar Korucu ve profesyonel tur rehberi, Şalom gazetesi yazarı Mois Gabay’ın eşliğinde 10 Eylül'de tarihinde bir Beyoğlu turu gerçekleştirilecek.
Tarihimizdeki utanç verici olaylardan biri olan 6-7 Eylül pogromunu bir daha yaşanmaması temennisiyle, gerçekleştirilecek bu etkinlikte dünden bugüne değişen Beyoğlu tartışılarak, tanıklıklara 1955 pogromu hatırlanacak.
Etkinliğin biletlerine www.avrtur.com‘dan ulaşılabilir.
6-7 Eylül 1955’te ne olmuştu?
1955 yılında Türkiye siyaseten en karışık dönemlerinden birini geçiriyordu. Menderes hükümeti içeride vaadettiklerini yerine getiremiyor, ekonomi gün geçtikçe kötüye gidiyordu.
Tarihler 6 Eylül 1955’i gösterdiğinde, İstanbul’daki başta Rumlar olmak üzere gayrimüslimler bir yalan haberle hedef haline getirildi. Yapılan haberde Selanik’teki Atatürk’ün evine Yunanlılar tarafından bomba atıldığı yazılıyordu. Bu haberle galeyana gelen kitleler ellerinde kazma, balta ve sopalarla sokaklara dökülerek gayrimüslimlere ait ev ve işyerlerini yakıp yıkmaya başladı.
Kıbrıs Türktür Cemiyeti’nin öncülüğünde gençlik örgütleri, meslek kuruluşları, bazı Demokrat Parti teşkilatları, çevre ilçeler ve İstanbul’a dışarıdan getirilmiş olan kitleler 6 Eylül akşamı Cumhuriyet tarihinde görülmemiş bir yağma ve yıkımı gerçekleştirmeye başladı.
Resmi kaynaklara göre 4 bin 214 ev, 1.004 işyeri, 73 kilise, bir sinagog, iki manastır, 26 okul tahrip edildi. Olaylarda 11 kişi hayatını kaybetti, resmî rakamlara göre 30 kişi, gayriresmî rakamlara göre 300 kişi yaralandı. Olaylarla ilgili olarak 5 bin 104 kişi tutuklandı.