İsrail hükümeti, pazar günü Yom Kipur Savaşında hayatını kaybeden askerler için yapılan anma törenine kabineden tek bir bakan dahi göndermemesi üzerine ağır eleştirilere maruz kaldı. Bu durum ‘utanç verici’ olarak değerlendirildi.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yom Kipur Savaşının anma törenine kabineden hiçbir bakanın katılmaması ile ilgili olarak yaptıkları ‘talihsiz hata’ nedeniyle özür diledi ve böyle bir olayın bir daha asla tekrarlanmayacağına dair söz verdi.
Siyonist Birlik grubundan Knesset Sözcü Yardımcısı Hilik Bar, Kudüs’te bulunan Herzl Tepesindeki törene katılan tek milletvekili oldu. Törene katılan İsrail Devlet Başkanı Reuven Rivlin de Yom Kipur Savaşında hayatını kaybedenlerin yaslı aileleriyle bir araya geldi.
Siyonist Birlik Grubu Başkanı Avi Gabbay yaşanan ihmali ‘utanç verici’ olarak değerlendirdi. Gabbay, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, “Yom Kipur Savaşında hayatını kaybeden bütün askerlerin aileleri, yakınları burada. Savaşı yaşayıp bugün aramızda olanlardan bazıları hâlâ o korkunç savaşın izlerini taşımaya devam ediyor. Ne yazık ki, hiçbir bakan buraya gelip onların gözlerinin içine bakmayı kayda değer bulmadı” yorumunda bulundu.
Acılı ailelere destek olan Yad Labanim adlı yardım kuruluşunun Başkanı Eli Ben-Shalom da yaptığı açıklamada, “Oğullarımızı bu savaşa gönderen hükümetten anma törenine bir bakan göndermesini beklerdik” ifadesine yer verdi.
İsrail eski başbakanlarından Ehud Barak da törende kabineden hiçbir bakanın olmamasını ‘ahlaki bir hata’ olarak değerlendirdi. Törenin ardından İsrail Başbakanı Netanyahu bir özür metni yayınladı. Başbakan açıklamasında, “Yom Kipur Savaşında hayatını kaybedenlerin anısına yapılan törende hükümetten hiçbir temsilcinin bulunmamasından ötürü çok üzgünüm. Yaşanan çok talihsiz bir hata ve tüm acılı ailelerden özür diliyorum. Hükümet Genel Sekreterliğini İsrail savaşlarında hayatını kaybedenlerin anısına yapılan tüm törenlerde hükümetin temsil edilmesi gerektiği yönünde uyardım. Bu topraklarda yaşamamızı sağlayan ve bu uğurda yaşamını kaybedenlere bundan daha büyük bir görevimiz olamaz” sözlerine yer verdi.
Anma töreninde konuşan Rivlin de savaşta hayatını kaybedenleri kahraman olarak değerlendirdi. Aralarında 1973’teki savaşta ölen iki bin 222 askerin ailelerinden temsilcilerinin de bulunduğu kalabalığa seslenen Rivlin, “Yom Kipur Savaşı savaşçıların zamanıydı. Ordudaki askerlerin acı ve güzel zamanlarının olduğu bir dönemdi” diye konuştu.