Aşırı-sağcı Almanya için Alternatif Partinin (AfD) Alman meclisine 60 seneden sonra ilk defa giriş yapmasından bir gün sonra, lideri Alexander Gauland, ülkenin Yahudi Cemaatinden gelen endişeleri yatıştırmaya çalıştı. Ancak yaptığı açıklamalar endişeleri gidermeye yetmedi.
Avrupa ve Amerika’daki Yahudi gruplar, radikal ve antisemit olarak bilinen AfD’nin başarısı hakkında, endişelerini dile getirdi ve Almanya parlamentosundaki diğer partileri bu parti ile birleşmemeleri konusunda uyardı.
Partisi federal oylamada yüzde 12,6 oranında oy alarak Almanya Federal Meclisi’nin üçüncü partisi haline gelen Gauland, pazartesi günkü basın toplantısında Yahudilere korkmamalarını söyledi ve ekledi: “Partimizde ya da politikamızda Almanya’da yaşayan Yahudileri endişelendirebilecek ya da endişelenmelerini gerektirecek hiçbir şey yoktur.”
Gauland ayrıca Almanya’nın İsrail için olan diplomatik desteğinden bahsederek, İsrail’in Filistinliler ve çevredeki diğer düşman ülkelerle çarpışması durumunda ülkeyi korumak adına asker göndermeye hazır olmaları gerektiğinin de altını çizdi.
Aşırı sağ Almanya’da 1950’lerden beri temsil edilmemişti; bu durum Almanya’nın Nazi Holokost’undan uzak durmasının bir yansıması olarak değerlendirilebilir.
AfD’nin parti politikası gereği, kaşer kesimi, İslam hukukunun parçası olan helal yemeği, reşit olmayanlar için sünneti yasaklamayı amaçladığı biliniyor.
Almanya’da dördüncü kez seçilen Başbakan Angela Merkel, İsrail’in güvenli olarak varoluş hakkının Almanya’nın en önemli ulusal çıkarları arasında geldiğini söylese de Gauland bu fikirleri paylaşma konusunda aynı kararlılığı göstermedi.
Gauland, “Bu kulağa güzel gelen bir şey, ama arkasında yatanlara bakarsanız problemlerle karşılaşırsınız. Eğer İsrail’in var olma hakkı Almanya’nın başta gelen ulusal çıkarlarındansa o zaman bu Almanya’nın Yahudi devletini koruması için asker göndermesi demektir. Ancak politikacılar bu duruma net bir cevap vermiyorlar... Tabi ki İsrail’in var olma hakkı önemli bir şey ve İsrail’in yanındayız, ancak İsrail daima bir savaşın içinde. ‘Ulusal çıkar’ uğruna savaşmak isteyeceğimiz bir şeydir, bu yüzden bu durumla ilgili dikkatli olacağım” dedi.
Gauland Almanların, ordusunun her iki dünya savaşındaki başarıları için gurur duyabilecekleri düşüncesini savunmaya devam etti.