Katalonya’nın bağımsızlık isteğini bir anda dünya gündemine getiren 1 Ekim referandumu, İspanyol futbol dünyasını da karıştırdı. Bağımsızlığın gerçekleşmesi durumunda Barselona Kulübünün geleceği, sayısız soru işareti barındırıyor.
Eran Kan
Barselona Futbol Kulübü yıllardır dünyanın en başarılı takımlarından biri olması ile spor sayfalarının manşetlerinde yerini alıyor. Kupa dolabını 24 İspanya Ligi kupası ve beş Şampiyonlar Ligi kupası ile süslemeyi başarmış olan İspanyol dev yeni sezona da oldukça iyi başladı. Hem İspanya’da hem de Şampiyonlar Liginde oynadıkları dokuz maçta daha puan kaybetmemeleri ile sezona mükemmel bir başlangıç yaptılar. Ama bu sezon Barselona kendini hem futbol takımı hem de yaşadıkları referandum ile manşetlerde buldu.
Barselona, İspanya’daki Katalonya bölgesinde yer alan şehri. Dünyaca ünlü bu şehrin sahip olduğu eserler olarak Sagrada Familia Katedrali, Park Güell ve Barselona Futbol Takımı olarak gösterilebilir. Bölgenin kendine özgü bir kültürü ve dili vardır.
İspanya’nın genelinden kendilerini ayrı gören Katalanlar, neredeyse 19. yüzyılın sonlarından beri kendilerine ait bir ülkeye sahip olmak istiyor. Yıllardır süren bu tartışma, 1 Ekim’de yapılan referandum ile dünyanın dikkatini çekti. Oy veren Katalanların yüzde 90 oranında bağımsızlık yönünde oy verişi, ama İspanya’nın bu oylamayı yasadışı görmesi Katalanların isyanına yol açtı.
Barselona Futbol Takımı ise öğleden sonra evlerinde Las Palmas’a karşı yapacakları maç için hazırlanıyorlardı. Yaşanan olayların ardından sokaklara çıkan ve İspanyol polislere karşı saldırılara başlayan Katalanların hareketleri üzerine maç taraftarlarına kapalı oynandı. Barselona’nın maçı 3-0 yenmesine rağmen taraftarlarının içi rahat değildi.
İlerleyen hafta boyunca Barselona eski Teknik Direktörü Joseph (Pep) Guardiola ve Barselona’nın deneyimli defans oyuncusu Gerard Pique gibi kulübe damgasını vurmuş isimlerden bazıları Katalonya’nın bağımsızlığını desteklediklerini açıkladılar. Halkın ve ünlülerin tepkileri ile Katalan bağımsızlığı düşüncesinin ciddileşmesi ile Barselona kulübü bir açıklama yaptı. Katalonya’nın bağımsız olması durumunda Barselona’nın istediği bir lige katılma hakkı olduğunu belirten yönetim kurulu, fikirlerini desteklemek için İngiltere Futbol Liginde Galler’den futbol takımlarının bulunduğunu belirttiler. Monaco Futbol Kulübünün de Fransa Liginde oynayışı Barselona Kulübünün bağımsızlık iddialarını desteledi.
Şaşırtıcı bir şekilde, İspanya Futbol Ligi Başkanı Javier Tebas, yaşanan olaylar boyunca soğukkanlılığını korumayı başardı. Referandum günü Katalonya’da yaşanan olaylar üzerine maçı ertelemeyi talep eden Barselona’yı altı puanlık bir ceza ile tehdit etti ve maçın oynanmasını sağladı. Bu hareket ligin ilerleyişi için akıllıca bir hareket olmasına rağmen Barselona taraftarları tarafından tepkilere neden oldu. Bilet alan taraftarların maçı izleyemeyişi ve takımının seyircisiz bir sahada oynadığını gören taraftarlar Tebas’a karşı sert tepkiler verdi. Bu tepkilerin sertliğinin bir sebebi de Tebas’ın bilinen Real Madrid sevdası oldu. İspanyol Futbol Liginin başkanı olmasına rağmen Javier Tebas büyük bir Real Madrid taraftarıdır ve bu özelliğini gizlemeye çalışmaz. Bunun farkında olan Barselona taraftarları kendilerinin aleyhine alınan bu kararı, Tebas’ın Barselona’nın ezeli rakiplerinin lehine bir karar almak istemesine bağladı.
Barcelona Futbol Takımının yanı sıra, ilerleyen gerginlik ile Katalan taraftarlar, İspanyol milli takımı yerine kendilerine özgü bir milli futbol takımı talep ediyorlar. Sergio Busquets, Hector Bellerin ve Cesc Fabregas gibi isimlere potansiyel olarak sahip olan bu takımın talep edilmesi İspanya’nın kalanı tarafından tepki gördü. Özellikle Gerrard Pique’nin ‘Katalan milli takımı’ fikrine karşı sıcak bakmasından İspanyol taraftarlar hoşnut değiller. Katalonya’nın bağımsızlığına ulaşması halinde Gerard Pique gibi birçok yıldızın İspanya veya Katalonya arasında bir seçmesi yapması gerekecek.
Dünyanın en başarılı futbol kulüplerinden birine sahip olan ve dünyaca ünlü yıldızlar yetiştiren Katalonya bölgesi yaşadıkları referandum ile hem kendileri hem de İspanya’nın kalanı için soru işaretleri oluşturdu. Barselona Futbol Kulübünün geleceğini ve kendi milli takımlarının oluşma şansını düşünen Katalanlar, aynı zamanda politik bağımsızlıkları için savaşıyor. Politik bir ayrılık olduğu zaman sportif bir ayrılık da an meselesi.