Nazi ölüm kampı Sobibor’da bulunan küçük bir kızın kolyesi tüm dünyaya yayılmış Yahudi bir ailenin fertlerini bir araya getirecek.
1943’ün sonlarında Nazi Almanya’sı savaşın sonlarını getirdiğini ilk fark ettiğinde, ilk olarak 6 milyon Yahudi’yi yok ettikleri kampları ortadan kaldırmaya, sanki bu insanlık suçu hiç olmamış, yaşanmamış gibi göstermeye çabaladı. Bunlardan biri de Polonya’da bulunan Sobibor Kampı idi. Adı ölüm ile eşdeğer olan bu kampı ortadan kaldırmak için Naziler, buldozerlerle fırınları, gaz odalarını toprak altına gömdüler, üstüne ağaçlar diktiler.
2. Dünya Savaşı trajedisinden 70 yıl sonra Yoram Haimi liderliğinde kazı yapan İsrail Antik Eserler Müdürlüğü ekibi kampa ait fırınları ve gaz odalarını da ortaya çıkardı.
Ancak geçtiğimiz yıl bulunan kanıtlar arasındaki küçük bir kızın kolyesi ve üstündeki İbranice harfler bir ailenin hiç bilmediği Holokost geçmişini ortaya çıkardı.
Toprağın altından çıkan kolyedeki İbranice “Mazal Tov” (Güzel Bir Kaderin Olsun) ve Latin harfleri ile “Frankfurt” yazısı, Holokost kurbanı küçük kızın ailesini Frankfurt’ta bir araya getiriyor.
Yapılan detaylı araştırma sonunda adı Karoline Cohn olarak belirlenen küçük kızın bugün yaşayan 30 akrabası, 13 Kasım’da Frankfurt’ta bir araya gelecek
Dünyanın dört bir yanından (ABD, İsrail, Japonya, İngiltere, Nikaragua, Hong Kong) gelecek aile üyelerinin çoğu daha evvel birbirleri ile hiç tanışmamış.
Aile üyeleri, hiç tanımadıkları akrabaları Holokost kurbanı Karoline Cohn için bir taş diktirerek, üstüne küçük kızın doğum tarihini ve Almanların onu tutukladığı son bilinen adresini yazdırarak ruhu için dua edecek.
Aile üyelerinin soy ağacı araştırmasını yaparak bir araya gelmesini sağlayan Genelog Chaim Motzen, basına yaptığı açıklamada, bazı aile üyelerinin, Holokost’ta aile fertlerini kaybetmiş olduklarını bile bilmediğini belirtti.
Kudüs’te yaşayan Motzen şunları belirtti: “Bu kolye sayesinde söz konusu aile birbirinden ve Karoline’den haberdar oldu.”