Turizm ve sermaye piyasası ülkemiz ekonomisi adına çok önemli iki başlık. Mardin’de düzenlenen 18. Ulusal Turizm Kongresi ve İstanbul’da TSPB tarafından düzenlenen Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi kendi alanlarında çok önemli sunumlar ile tamamlandı.
Medeniyetler şehri Mardin. Yaklaşık 12.000 yıllık bir geçmiş. Adeta bir açıkhava müzesi. Dara Antik Kenti belki Efes Antik Kenti’nden bile büyük. Subari, Sümer, Akad, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Bizans, Araplar, Selçuklu, Artuklu, Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış. Pers Kralı Darius, Oğuz Türkmen Beyi Artuk Bey geçmiş bu topraklardan. Aramice’nin ev sahibi. Mezopotamya Ovasında ve tüm bölgede geniş tarım arazileri. Zinciriye ve Kasımiye Medreseleri ile eğitimin merkezi. Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı (MS 397) Anadolu’nun en büyük manastırı. Belki Vatikan’dan daha geniş bir alanda. Meryem Ana’nın ilk kilisesi, Deyruülzzafaran Manastırı (Mor Hananya), 2018’de yerleşime kapatılacak, tarihte ilk paranın basıldığı (bulanlar Lidya’lılar basanlar Artuklular) Batman’daki Hasankeyf, çocuklara yönelik atölyesi ile Mardin Müzesi, 600 yıllık Mardin Çarşısı ile tarihin bizzat kendisi Mardin.
18-22 Ekim 2017 tarihleri arasında TC Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde 18. Ulusal Turizm Kongresine ev sahipliği yaptı. Protokol konuşmalarının ardından Turizm Yatırımcıları Derneği (TYD), TÜROFED, TÜRSAB ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğünün sektör oturum panelleri sonrasında konu ile ilgili akademisyenlerin bildiri sunumları başladı. Bildiriler arasında, uzay turizmi, Endüstri 4.0 ve turizm, turist segmenti ‘foodie’ler, gastronomi üzerine başka bildiriler, booking.com medya yansımaları, dizilerin yöre turizmine etkileri gibi ilginç konular vardı. Bildilerin tamamına http://www.artuklu.edu.tr/dosyalar/utk18/bildiri%20kitabi/UTK18%20bildiri%20kitabi.pdf adresinden ulaşmak mümkün.
14-15 Kasım 2017 tarihlerinde ise Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği önderliğinde, Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi geniş bir katılımla, ‘Ulusların Düşüşü: Güç, Zenginlik ve Yoksulluğun Kökenleri’ kitabının yazarı Şikago Üniversitesinden Prof. James A. Robinson’un ana konuşmacısı olduğu sunumla başladı. Sektör profesyonelleri, regülatör kurum temsilcileri, yabancı katılımcılar ve dinleyiciler ile çok zengin bir kongreydi. İkinci günün açılışında Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in canlı yayın söyleşisi vardı. Endüstri 4.0 ve Blockchain gibi güncel konular, BES, SPL lisanslama sınavları, gayrımenkul sertifikaları gibi birçok başlıkta oturumlar yapıldı. Kongrenin teması ‘Geleceğimiz için büyüme’ adıyla sermaye piyasalarının, borsacılığın önemine vurgu yapıyordu.