İngiltere’nin prestijli yayın organı Independent Gazetesi 400’den fazla Vejetaryen restoranı bulunan İsrail’in Tel Aviv şehrini, et yemeyen dünyanın başkenti ilan etti.
Gazetenin yazdığına göre, sebze ve meyve cenneti şehrin güneşli sıcak ikliminde her tür ve en kaliteli vejetaryen menüyü kolayca bulmak mümkün. Independent yazarı Jasmine Phull, şehrin lokantalarında sunulan meyve ve sebzelerin kokularını daha tabağınız masaya gelmeden duyabileceğinizi belirtiyor. Yaklaşık 200 bin vejetaryen kişinin yaşadığı ülkede söz konusu sağlıklı yiyecekleri organik olarak da bulmak mümkün.
19 yıldır Meşek adlı organik restoranı işleten Merav Barzilay, Tel Aviv şehir merkezinin tarım alanlarına yakın olmasının da tazelik açısından avantaj olduğunu ifade etti. Barzilay lokantasında salataya doğradığı domatesin neredeyse aynı gün tarladan toplanmış olabileceğini belirtiyor. Ayrıca, vejetaryen bir kişinin rejimine bağlı kalmak için Tel Aviv’de dünyaca ünlü pahalı restoranlara gitmesi de gerekmiyor. İsrail sokaklarında neredeyse her meydana yakın bir falafel restoranı bulmak mümkün.
Ezilmiş nohuttun kızgın yağda top köfte şeklinde baharatlarla kızartılmasından oluşan menü, pide (Pita) içinde turşu, humus ve çeşitli salatalar eşliğinde yeniyor. Aslında bir Suriye kültürü yemeği olan ve ana maddesi nohut olan Falafel ve ona her zaman eşlik eden humus İsrail’de Vajateryan devriminden yıllar önce de vardı. Dolayısı ile intansif tarımda dünya lideri olan ülkenin, Oryantal kültürle Batı kültüründen sentezleyerek yarattığı vejetaryen mutfağın başarısına pek de şaşmamak gerekiyor.