Bilim takviminin en gösterişli etkinliği olan ‘Breakthrough Prize’, Yahudi asıllı Rus oligark Yuri Milner’in kurucusu olduğu Breakthrough Foundation’ın ev sahipliğinde 3 Aralık gecesi NASA’nın Silikon Vadisindeki Ames Araştırma Merkezinde yapıldı. Fizikçiler, biyologlar ve matematikçiler Hollywood yıldızlarıyla beraber kırmızı halıda karşılandı.
Fizikçiler, biyologlar ve matematikçiler Hollywood yıldızlarıyla beraber kırmızı halıda karşılandı.
Bilim takviminin en şaşalı etkinliği olan ‘Breakthrough Prize’, Yahudi asıllı Rus oligark Yuri Milner’in kurucusu olduğu Breakthrough Foundation’ın ev sahipliğinde 3 Aralık gecesi NASA’nın Silikon Vadisindeki Ames Araştırma Merkezinde yapıldı.
Yuri Milner eşi Julia ile
Bilim insanları ve ünlü simaların boy gösterdiği gecede sunuculuğu Morgan Freeman üstlendi. ‘Breakthrough Prize’ 2012 yılından beri fizik, matematik ve yaşam bilimlerinde çığır açıcı buluşları ödüllendirmek için yılda bir gece düzenleniyor. Yedi adet üçer milyon dolarlık ödülün finansmanı Yuri ve eşi Julia Milner (mail.ru), Mark Zuckerberg ve eşi Priscilla Chan (Facebook), Sergey Brin (Google), Anne Wojcicki (23andMe) ile Jack Ma ve Cathy Zhang (Alibaba) tarafından sağlanıyor. Gecede ödüller Hollywood’un tanıdık simaları, Ron Howard, Mila Kunis, Ashton Kutcher, Kerry Washington, eski futbolcu ve matematikçi John Urschel ve Miss USA 2017 Kára McCullough tarafından verildi.
Ashton Kutcher ve Mila Kunis
Gecede 3 milyon dolarlık fizik ödülünü paylaşan 27 bilim insanı Wilkinson Microwave Anisotropy Probe (WMAP) adlı uzay teleskobunu geliştirdi. NASA ile işbirliğinde bulunan ekip evrenin Büyük Patlama’nın ardından 380 bininci yılında kalan ışığının nasıl göründüğünü gösteren bir harita yapmayı başarmıştı. WMAP’ı yöneten Johns Hopkins Üniversitesinden astrofizikçi Chuck Bennett, “Önemli olan bizlerden rock yıldızı çıkarmak değil; bilimi rock yıldız yapmak” dedi.
Yaşam ödüllerinden biri, 2 metrelik DNA’ların nasıl katlanarak bir hücreye sığdığının gizemini çözen ve bu katlanmanın hücre bölünürken kanser gibi hastalıklarla olan ilgisini çözen Oxford Üniversitesinden Kim Nasmyth’e verildi. Bir diğer yaşam ödülü ise ASL, Alzheimer ve Huntington hastalığını iyileştirecek ilaçlar üzerinde çalışan San Diego Üniversitesinden Don Cleveland’ın oldu. Üçüncü yaşam bilimleri ödülü beyin hastalıkları ile ilgili hücrede görev yapan kalite kontrolden sorumlu protein üzerine çalışmalarıyla San Francisco Üniversitesinden Peter Walter’ın oldu. Yaşam ödüllerinin sonuncusu ise bitkilerin fotosentez kabiliyetini çözmede ilerleme kaydeden ve bitkilerin 20 kat daha fazla fotosentez yapabilmeleri için bitkilerin genetiği ile oynayarak hava kirliliğine çözüm bulmaya çabalayan bilim insanı Joanne Chory’ye verildi.
Matematik ödülü ise, 1000’in üzeri boyutu 3 boyutlu projeksiyona indirgeyebilen cebir buluşu için Christopher Hacon (Utah Üniversitesi) ve James McKernan’a (San Diego Üniversitesi) verildi.