Melis, önce seni tanıyabilir miyiz?
On yedi yaşındayım. Güzel Sanatlar Lisesinin resim bölümünde okuyorum. Aynı zamanda müzikle de ilgilenmeyi çok seviyorum. Piyano ve gitar çalıyorum, şarkı söylüyorum. Yaklaşık iki sene de tiyatro eğitimi aldım. Kısaca, sanatın her dalı ile çok ilgiliyim. Çocukluğumdan beri sanatla uğraşmayı çok seviyorum.
Milliyet gazetesinin sizinle ilgili yaptığı haberin başlığında şöyle demiş: “Özellikle gençler arasında oldukça popüler bir uygulama olan musical.ly’nin kurguladığı videolarıyla öne çıkan genç ismi Melis Fis.” Nedir bu musical.ly ve nasıl kullanılır?
Bu uygulamayı tarif etmek biraz zor. Ancak kullanan çok iyi anlayabilir. Yine de açıklamaya çalışayım. Musical.ly, yaklaşık on beş saniyelik videolar paylaşabildiğiniz sosyal bir platform. Genellikle dublaj videolar paylaşılıyor, yani siz ağzınızı oynatıyorsunuz, arkadan da kaydedilmiş bir müzik veya bir ses geliyor. Ama sırf dublaj için değil, çok farklı türlerde de kullanılabiliyor. Kimisi, resim yapıyor ve bunu hızlandırıyor, on beş yirmi saniyeye getiriyor ve bunu paylaşıyor. Ya da kimisinin ses yeteneği oluyor, şarkı söyleyerek paylaşıyor. Aslında bir nevi kendi yeteneklerinizi ortaya çıkarabileceğiniz ama sadece bunları on beş saniyede paylaşabileceğiniz bir platform. Dediğim gibi gençler üzerinde kullanılıyor.
Musical.ly ile ne zaman tanıştın ve nasıl bu denli ‘ilgi odağın’ oldu?
Bu uygulama ile Ekim 2015’in sonlarına doğru bir arkadaşım sayesinde tanıştım. Aslında başta pek anlamamıştım çünkü kullanan neredeyse hiçbir Türk yoktu ve ben de bu yüzden yabancıların yaptıklarını anlamaya çalışıyordum. Sonradan yavaş yavaş video çekmeye başladım ve çok hoşuma gitmeye başladı. Günde üç - dört video yapıyordum ve her biri için neredeyse en az bir - iki saatimi harcıyordum. Müzik sevenlerin bence çok fazla kullanabileceği bir uygulama. Kısa bir sürede ilgi odağım haline geldi.
Musical.ly’deki birkaç videonu izledim. Hazırlarken bayağı emek sarf edilmesi gereken bir iş gibi geldi bana.
Aslında ne çeşit bir video çektiğiniz ile de alakalı. Örneğin komedi türünde videolar oluyor. Arkadan ses geliyor, siz ağzınızı oynatıyorsunuz. Bunu çekmek on beş dakikanızı alıyor. Ama daha uğraş verici bir video ise, örneğin sürekli kıyafet değiştirmek gerekiyorsa, bu tip videoları çekmek benim bir saatimi alıyor. Ya da güzel bir resim çizip, onu hızlandırıp atacaksanız, o da çok uzun sürebiliyor. Yani içeriğe göre, video çekme süreleri değişebiliyor. Ama güzel bir video için en az yirmi dakika uğraşılması gerekiyor. O zaman sesler ve görüntü daha kaliteli oluyor.
Gelecek yıl üniversite sınavına gireceğin için bu yıl sıkı çalışman gerekir. Bu videoları hazırlamak çok vaktini almıyor mu?
Çektiğiniz videonun içeriği ile ilgili verdiğiniz zaman. Ama ortalama yarım saat, bir saat vaktinizi veriyorsunuz bu uygulamaya. Yine de dengelediğiniz sürece bir sorun olmadığını düşünüyorum. Mesela her gün on beş dakika bakacağım derseniz, iradeli bir şekilde bu tutumunuzu devam ettirirseniz, gayet devam ettirilebilir bir uygulama. Tabii ki gelecek yıl üniversiteye gireceğim için geçen yıllara nazaran musical.ly ile ilgimi biraz azaltmış durumdayım. Aslında o kadar yoğunum ki bırakın musical.ly ile ilgilenmeyi, telefonda birileri ile konuşmaya bile vaktim olmuyor. Bu yüzden ara vermiş durumdayım. Ama her gün azar azar ilgilenirseniz veya bu iş için haftada bir gün ayırırsanız devam ettirilebilecek bir uygulama.
Musical.ly seni geliştirmek açısından bir şeyler kattı mı?
Musical.ly İngilizceme büyük katkı sağladı. Çünkü orada sırf ellerinizi hareket ettirmek ve ağzınızı oynatmakla kalmıyorsunuz aynı zamanda o hareketleri yapmak için şarkının sözlerine bakmanız ve sözlerini ezberlemeniz gerekiyor. Bu sebeple epey yeni kelime öğrendiğimi söyleyebilirim. Ayrıca, bence size farklı bir kültür de katıyor çünkü dünyanın diğer ülkelerindeki şarkıları, şarkıcıları tanıyorsunuz. Diğer insanların kültürlerini görüyorsunuz. Bu yüzden hem dil hem de kültür açısından bu uygulamanın beni çok geliştirdiğini düşünüyorum.
Gençlerin bu uygulamayı kullanmasında hiçbir sakınca yok mu? Ebeveynleriniz bu konuda ne diyor?
Ben bir sakınca olduğunu düşünmüyorum. Ebeveynlerim de öyle düşünüyor. En başından beri hep destekliyorlardı. Ama tabii ki kontrollü olmak kötü bir şey değil. Aileler tabii ki çocuklarının hesaplarına bakabilir. Gayet düzgün ve zararsız bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bugüne kadar kötü bir olay gelmedi başıma. Geleceğini de sanmıyorum.
Müjdat Gezen Sanat Merkezinde tiyatro eğitimi de alıyorsun. Tiyatroyu ilerde meslek olarak seçmeyi düşünür müsün, yoksa ilerisi için başka planların mı var?
Sinema veya tiyatro oyuncusu olmayı düşünüyorum. Tiyatro ve oyunculuk üzerinden gitmeyi hep istemişimdir. Hâlâ da bu hayal aklımda var. Ama sanırım şöyle yapacağım. Öncelikle, yurt dışında iç mimarlık okumak istiyorum ya da güzel sanatların bir dalında, endüstriyel tasarım veya animasyon olabilir. Daha sonra içimdeki tiyatro aşkı ölmediyse ilerde hepsini birden yapmayı düşünüyorum. İlerde sanatı hayatımın her alanında tutmak istiyorum. Tabii meslek olarak da öyle.
Sosyal bir kişiliğin var. Ayrıca sıcakkanlısın. “İnsanların beni tanıması ve birlikte fotoğraf çektirmek istemeleri hoşuma gidiyor” diyorsun. Takipçilerin de mutlaka seni yakından tanımak istiyordur. Takipçilerin ile iletişimini ne şekilde ayarlıyorsun?
Sosyal medya üzerinden bütün takipçilerime olabildiği kadar yanıt vermeye çalışıyorum. Dört - beş ayda bir buluşma yapıyorum. Tabii yaz aylarında daha aktif oluyor. Hatta bazı fanlarımla özel olarak buluştum. Gerçek hayatta da onları tanımayı seviyorum.
Son olarak, musical.ly uygulamasını sizin gibi kullanmak ve yakından takip etmek isteyen gençlere neler söyleyebilirsin?
Bu uygulamayı bütün gençlere öneriyorum çünkü hem geliştiren hem de eğlendiren bir uygulama. Yeter ki dozunu bilsinler ve severek yapsınlar. Hiçbir şey zorla olmuyor. Takipçi için yapacaklarsa hiç yapmasınlar. İsteyerek yaparlarsa çok şey öğrenecekler. Bu yüzden bütün gençlere tavsiye ediyorum.