Yahudi aleminin Hanuka Bayramı, 12 Aralık gecesi, 8 kollu şamdanın ilk mumunun yakılması ile başlıyor.
Hanuka Bayramı dünyanın dört köşesine yayılmış Yahudi cemaatleri tarafından değişik tatlı ve yemekler yapılarak da kutlanıyor.
Hanuka, Yahudi tarihinde aynı zamanda bir ‘Yağ Mucizesi’ olarak da bilindiğinden bayramda yağda kızartılmış yemek ve tatlılar yemek bir gelenek. ‘Donut’ olarak bilinen, yağda kızarmış hamurun değişik reçeller ile süslenmiş hali olan tatlı, Hanuka’da çok tüketiliyor. İsrail’de ‘Sufganiyot’ olarak bilinen ‘donut’, neredeyse her kültürde farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Yağda kızartılmış hamur tatlısı olan İzmir Lokması buna bir örnek olabilir. İsrail’de bugünlerde en popüler yağda kızartılmış hamur tatlısı ise köklerini Fas Yahudi kültüründen alıyor. Sfini adı verilen bu hamur tatlısını da yapmak son derece basit.
Bir parça ekmek hamurunu elde top şeklinde yaptıktan sonra ortasına bir delik delip kızgın yağda kızartıyorsunuz. Üstünü önce balla kaplayıp pudra şekeri de serperseniz Sfini’yi ya da çoğul adı ile Sfimim tatlısını başarıyla yapmış oluyorsunuz.
Hanuka Bayramı’nız kutlu olsun.