Tüm okuyucularımıza iyi haftalar dilerim. Cumartesi gecesi ve pazar sabaha karşı görülen şiddetli lodos fırtınası, ardından birkaç saatliğine etkili olan sağanak yağış ve devamında mini soğumadan sonra hava sakinleşiyor. Pazartesi hızla doğuya çekilen yağış; akşam saatlerine kadar Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu’nun kuzeyinde etkili olduktan sonra yurdu terk etmeye hazırlanıyor. Bundan sonra birkaç gün yurtta yağış beklemiyoruz.
NEDEN BÖYLE VE UZUN VADEDE BİZİ NE BEKLİYOR?
Hem İstanbul hem de ülkemiz genelinde yaşanan nispeten ılık hava koşullarını küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine bağlayanlar olabilir. Elbette ki, küresel iklim değişikliklerinin etkileri var ama şu anda yaşadığımız durumun bununla ilgisi yok. Çünkü Avrupa genelinde kış mevsimi devam ediyor. Örneğin yıllardır kar yağışı görmeyen Londra evvelsi gün karlı bir pazar geçirdi. Aynı şekilde Avrupa’nın batı ve orta bölümünde de kış koşulları hâkim. Bunun sebebi, kuzeydeki soğuk hava deposunu güney enlemlere indiren Azor Yüksek Basıncı’nın neredeyse Atlantik Okyanusu’nun ortalarında, yani Avrupa kıtasının oldukça batısında konumlanması. Böylece kutup ve Sibirya’dan inen soğuk hava, doğrudan batı Avrupa’yı etkilerken, yüksek basıncın saat yönlü hareketi nedeniyle alçak basıncın ise saatin ters yönü hareketiyle saat 6 ile 3 arasında kaldığımız için, pazar günü görülüğü gibi lodos fırtınaları ve yağmurlarla karşılaşıyoruz. Bunu beklediğimizi, kış tahminimizde de yazmıştık. Özellikle 16-17 Aralık gibi yine buna benzer bir lodos fırtınasıyla daha karşılaşmamız çok olası...
Ayın 20’sinden itibaren ise işler değişmeye başlıyor. Henüz uzun zaman var; değişim olabilir ancak, bahsettiğim Azor Yüksek Basıncı’nın kuzeydoğuya hareketi ve İskandinavya birleşmesi, yani blokaj ihtimali mevcut. Bu ne demek? Soğuk havanın güney doğu enlemlere hapsolması demek. Yani, 20 Aralık’tan sonra 22-23 Aralık gibi, hem birkaç gün sürecek hem de bizi tam anlamıyla kar yağışıyla tanıştıracak bir soğuk hava sistemi yaşayabiliriz. Belirttiğim gibi, süreç çok uzun, takip etmeye devam edeceğiz…
DENİZLERDE DURUM
Geçtiğimiz cumartesi akşamı ile pazar öğlen saatlerine kadar yaşanan oldukça etkili lodos fırtınası, ilerleyen saatlerde yerini karayele bıraktı. Ancak o da çok uzun sürmedi. Önümüzdeki birkaç gün boyunca 4 denizimizde de çok kuvvetli bir rüzgâr beklemiyoruz. Tüm denizlerde rüzgâr tekrardan lodosa dönüyor ve en fazla orta kuvvet esmeye hazırlanıyor. Perşembe biraz kuvvetlenebilir. Ancak asıl, 16-17’si gibi lodosun tekrar çok şiddetlenmesini bekliyoruz.
İSTANBUL
İstanbul yağışsız birkaç gün geçirmeye hazırlanıyor. Hava 3 gün boyunca parçalı bulutlu. Sabah saatlerinde sis görülebilir ama öğlene kadar dağılır. Pazartesi, salı ve çarşamba 15 derece sıcaklık bekliyoruz. Gece ise sıcaklıklar 10-11 derece civarında olacak.
ANKARA
Başkentte de haftanın ilk 3 günü boyunca önemli bir yağış beklentimiz yok. Sabah saatlerinde sis oluşması muhtemel. Geceleri sıcaklık 3-4 derece aralığında. Gündüz ise 10-11 derece sıcaklıklar bekliyoruz.
İZMİR
İzmir’de sıcaklık ilkbahar değerlerine yaklaşıyor. Salı günü bulutlanma artabilir ve rüzgâr biraz kuvvetlenebilir. Ancak yağış beklentimiz yok. Çarşamba yeniden parçalı bulutlu bir hava bekliyoruz. Sıcaklık gündüz 18-19, gece ise 8-10 derece aralığında.
MARMARA BÖLGESİ
Bölge genelinde, haftanın ilk 3 günü boyunca yağış beklemiyoruz. Sıcaklar biraz yükselecek. Bursa, Edirne, Çanakkale, Kocaeli… aynı bölgenin batısından güneyine ve kuzeyine kadar ortalama sıcaklıkların 16-17 derece civarlarında olacağını tahmin ediyoruz ve kayda değer bir değişiklik beklemiyoruz.
EGE BÖLGESİ
Yağış bölgeyi terk etti. Kıyılarda sıcaklık yeniden 20 dereceyi zorlamaya hazırlanıyor. Doğusunda ve iç kesimlerde ise 12-13 derece civarında. Bu kesimlerde yine sabah saatlerinde sis gözükebilir ve gece sıcaklıkları 5 derecenin altına düşebilir. Sahil kesimlerinde ise gece sıcaklıkları 8-10 derece arasında değişiyor ve haftanın ilk 3 günü süresince bir değişiklik veya yağış gözükmüyor.
AKDENİZ BÖLGESİ
Bölgenin batısında yani Antalya taraflarında bulutluluk hâkim ancak yağış yok. Çarşamba hava tamamen açıyor. Antalya pazartesi ve salı 21 derece. Çarşamba 23 dereceye çıkıyor. Adana’da ise pazartesi ve salı 22 derece sıcaklık var. Çarşamba 24 dereceyi bulabilir. Bölge genelinde 3 gün yağış beklemiyoruz.
KARADENİZ BÖLGESİ
Pazartesi sabah saatlerine kadar etkili olan yağışın sadece bölgenin doğusunda etkili olmasını bekliyoruz. Samsun, Trabzon, Artvin, Rize, Ordu sahil hattında yağış pazartesi devam ettikten sonra bölgeyi terk edecek. Bolu taraflarında gündüz saatlerinde yoğun sis bekliyoruz. İç kesimlerde de benzer beklentimiz var. Hava sıcaklıkları batıda artıyor ve 16-17 derecelere kadar ulaşıyor. Bolu ise 12 derece civarında. Gece ise 3 dereceye kadar düşüyor. Gümüşhane ve Bayburt tarafında yağışların kar, diğer yerlerde yağmur olmasını bekliyoruz. Doğu sahillerinde 10-11 derece olan sıcaklıklar salı günü 15 dereceye çıkacak. Bayburt ve Gümüşhane ise 2 derece civarında olacak.
İÇ ANADOLU BÖLGESİ
Bölgenin doğusunda Sivas taraflarında pazartesi sabahı kar yağışı bekliyoruz. Daha sonra ise hava açıyor. Ondan sonra bölge genelinde 3 gün yağış beklemiyoruz ama gece sıcaklıkları neredeyse 0 derece civarında. Ayaz etkili olacak. Sabah saatlerinde de sis bekliyoruz. Gündüz sıcaklıkları 10-12 derece aralığında. Sivas ve Kayseri pazartesi 3 derece, salı oralarda da sıcaklık artacak.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Pazartesi Erzurum’un batı ve kuzey taraflarında sabah saatlerinde kar geçişi olabilir. Diğer yerlerde yağış beklemiyoruz. Bölge, yüksek basıncın etkisi altında ve gece dondurucu soğuklar var. Gece sıcaklıkları -15 dereceye kadar düşüyor. Gündüz ise doğu kesimlerde 0’ın üstünü göremiyor. Malatya Tunceli taraflarında ise 10 dereceye yaklaşıyor. Pazartesi, salı ve çarşamba günleri değişiklik beklemiyoruz.
GÜNDEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Bölge genelinde yağış beklemiyoruz. Sıcaklılar 20 dereceyi geçmeye hazırlanıyor. Pazartesi, salı ve çarşamba günleri önemli bir değişiklik yok. Sadece Şırnak bölgesi 13 derecelerde olacak.