Samsun İstiklâl Ticaret Okulunda öğretmenlerle çay sohbetinde başöğretmen şu cümlelerle konuşmasına başlamıştı. Konuşmasının tamamına1 yazının sonundaki ilgili linkten ulaşmak mümkündür.
“…Efendiler! Dünyada her şey için; uygarlık için, hayat için, başarı için en hakiki mürşit ilimdir; fendir. İlim ve fennin dışında rehber aramak dikkatsizliktir, bilgisizliktir, yanlışlıktır. Yalnız ilmin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki devrelerinin olgunlaşmasını kavramak ve yükselişini zamanla izlemek şarttır. Binlerce sene önceki ilim ve fen dilinin çizdiği kuralları, şu kadar bin sene sonra bugün olduğu gibi uygulamaya kalkışmak, elbette ilim ve fennin içinde bulunmak değildir…”
Fen bilimleri, sosyal bilimler gibi daha birçok akademik başlıkta ulusal ve uluslararası alanda yayınlar yapılıyor. Dünyada birçok akademik endeks, veri tabanı bulunuyor. Bilimsel eserlere ve çalışmalara, örneğin tezlerin ve kitapların isimlerine, makale ve bildirilere, atıflara buralardan ulaşmak mümkün. Genelde bilimsel yayınlara google veya yahoo gibi arama motorlarından ulaşmak bunların semantik arama mantığı nedeniyle kolay olmuyor. Piyasadaki iş hayatına dair dokümanlar veya bilgiler ise çoğu zaman pratik ihtiyaçlara yönelik hazırlanmakla beraber bilimsel anlamda kabul görmesi için farklı kriterlere sahip olması gerekiyor. Örneğin, kurumsal bir ürünün tanıtımı için hazırlanan ve web’de yayınlanan “white paper” akademik yazım ve atıf kuralları ile hipotez ve tez mantığı ışığında, genelde ampirik olarak desteklenmesi halinde ve ancak hakemli bir dergide en az iki hakemin onayı ile yayınlanmaya ve bilimsel olarak kabul görmeye hak kazanabiliyor. Yani, profesyonel hayatın gerçeklerinin bilimsel dünyanın gerçekleri olarak kabul görmesi için çeşitli aşamalardan geçmesi lazım. Ekonomi ve piyasa dergilerinde pratiğe yönelik yer alan kallavi yazılar, liderlik, Bitcoin, borsa konulu iddialı teorilerin bilimsellik kazanmasının gerekleri farklı. Bu doğrultuda ülkemizdeki bilimsel ve akademik çalışmalara ulaşmak ve kapsamlı arama yaparak ilim ve fennin ışığından faydalanarak çalışmak, bilgilenmek isteyenler için ulusal veri tabanlarını, arama motorlarını, endekslerden bazılarını hızlıca listeleyelim.
YÖK Ulusal Tez Merkezi Veri Tabanı
YÖK Akademik Arama Motoru
Dergipark Akademik Veri Tabanı
TÜBİTAK ULAKBİM Türkiye Akademik Araştırma Arşivi Veri Tabanı
TÜBİTAK ULAKBİM Keşif Veri Tabanı
Google Akademik Arama Motoru
ASOS Social Science Index
Acarindex Akademik Araştırmalar Endeksi
Tabii akademik dünya sadece bunlardan ibaret değil. Sempozyum, konferans, kongre gibi akademik toplantılarda sunulan bildiriler de bilimsel dünyanın bir parçası. Çoğu kişi bilmeyecektir, örneğin World Economic Forum İsviçreli işletmecilik bilim insanı Klaus M. Schwab tarafından 1971 yılında kurulmuştur. Akademik bir konferans olarak başlayan bu toplantılar serisi günümüzde dünya liderlerinin ve kanaat önderlerinin Davos başta olmak üzere çeşitli merkezlerde toplanarak trendleri belirlediği bir marka olmuştur. Kalan kısımda ülkemizdeki ekonomi, finans, yönetim, piyasa, bankacılık, işletme konulu gelecek konferanslardan özet bilgi geçelim.
Ankara’da Başkent Üniversitesinin Ticari Bilimler Fakültesinin Bankacılık ve Finans Bölümü “1. Uluslararası Bankacılık Kongresi” düzenliyor. 3 - 05 Mayıs 2018 tarihlerinde yapılacak kongre için bildiri özeti gönderim son tarihi 31 Ocak 2018.
İstanbul’da İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi Maçka Kampüsü’nde düzenlenecek olan “Global İşletme Araştırmaları Kongresi (GİAK-2018)” için özet bildiri son gönderim tarihi 1 Mart 2018, kongre ise 24-25 Mayıs 2018 tarihlerinde gerçekleşecek.
“International Congress of Management, Economy and Policy / ICOMEP’18” uluslararası kongre olarak 5 - 6 Mayıs 2018’de Kozyatağı Hilton İstanbul Otel’de yapılacak. 6 Nisan 2018 tarihine kadar bildiri özeti gönderilebiliyor.
Adnan Menderes Üniversitesinin Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde 26-28 Nisan 2018 tarihlerinde “I. Uluslararası Politik, Ekonomik ve Finansal Analiz Kongresi – 2018” (PEFA-2018) düzenlenecek. Özet bildiri son gönderim tarihi 2 Mart 2018.
Son olarak, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı TTGV tarafından 1. Baskısı Mayıs 2010 yılında yayınlanan “Dünyada ve Türkiye’de Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Bu Kapsamda Üniversite-Sanayi Ortak Araştırma Merkezleri Programı (ÜSAMP)” adlı Mahmut Kiper tarafından yazılan çalışma ile bu yazımızı bitirelim.
*http://www.atam.gov.tr/ataturkun-soylev-ve-demecleri/samsun-ogretmenleriyle-konusma