ABD, Kudüs kararını tersine çevirecek BM deklarasyonunu veto etti

İsrail’in başkentini Kudüs olarak tanıyan ABD kararını tersine çevirmek için deklarasyon metni hazırlayan BM’nin teklifi 14 ülke tarafından kabul edilirken, ABD tarafından veto edildi. Dolayısı ile teklif reddedilmiş oldu.

Dünya 0 yorum
19 Aralık 2017 Salı

Başkan Donald Trump iktidara geldiğinden beri ABD ilk defa Genel Kurul’da veto hakkını kullandı.  ABD, BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley Genel Kurul’da yaptığı konuşmada 14 ülkenin evet oyu kullanmasını ABD’ye hakaret olarak nitelediklerini belirtti.  ABD’nin Kudüs kararını kimsenin etkisi olmadan aldığını belirten Haley, “Washington, Büyükelçiliğini hangi şehre açacağını başka ülkelere soracak değil, bu durum ABD’nin içişlerine karışmak olarak nitelendirilebilir” dedi. Haley sözlerine şöyle devam etti: “Bugün Güvenlik Konseyinde olanlar ABD’ye bir hakarettir. Unutmayacağız bunu.” 

Filistin Yönetimi, ABD’nin hareketini eleştirirken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Haley’nin konuşmasını Twitter’da  “Teşekkürler Sayın Haley, bir Macabi gibi gerçeğin ışığını Hanuka Bayramı’nda bir kez daha yaktınız” ifadesi ile değerlendirdi.

 

 

 

 

1 Yorum