“ABD Ağlama Duvarını İsrail’in bir parçası olarak görüyor”

ABD’li üst düzey bir yetkili cuma günü yaptığı açıklamada Trump yönetiminin, Filistinlilerle gelecekte yapılacak bir anlaşmasının maddeleri arasında ‘Ağlama Duvarının İsrail’in bir parçası olmaması’ gibi senaryolar üzerinde durmadığını dile getirdi.

Dünya
20 Aralık 2017 Çarşamba

Yetkili, “Batı Duvarının İsrail’in parçası olmaması gibi bir durumu tahayyül bile etmiyoruz. Ancak Başkan’ın da söylediği gibi, İsrail’in egemenlik ve bağımsızlığını belirleyen özel sınırlar da anlaşmanın son haline şekil verecek” diye konuştu.

6 Aralık’ta Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığını açıklayan Trump, yönetimin anlaşmanın son halinde şehri kimin yöneteceği maddeler ile ilgili herhangi bir karara varmadığını belirtti. İsrail, Kudüs’ün İsrail’in bölünmez ve sonsuz başkenti olduğu yönünde ısrarcı olurken, Filistinliler ise şehrin doğu bölgelerini içine alan bir bölümünün başkent olduğu kendilerine ait bir devlet istiyor.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’ın Sözcüsü Nabil Abu Rudeineh’in Filistin haber ajansı Wafa’ya verdiği demeçte Filistinlilerin, Kudüs’ün doğusuna dair 1967 öncesi sınırlarla ilgili herhangi bir değişikliği kabul etmeyeceğini vurguladı.

Rudeineh, “Bu tutumuyla ABD hükümeti barış sürecinin tamamıyla dışında olduğunu ispatladı. ABD, ister Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanısın ve ABD elçiliğini buraya taşısın ister son durumla ilgili tek taraflı kararlar alsın, sürdürmüş olduğu politikalarla uluslararası hukuku çiğniyor. Bu  bizim için kabul edilemez bir durum. Bu kararlarından ötürü ABD’yi şiddetle kınıyoruz” dedi.

Öte yandan ABD’li yetkili, “Başkan’ın, İsrail-Filistin barışına bağlılığı tam. Daha önce de belirttiğimiz gibi Kudüs’ün başkent ilanıyla birlikte bölgeden bu tarz reaksiyonların geleceğini ön görmüştük ancak barış planımızı gerçekleştirmek için çalışmaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Trump’ın damadı ve üst düzey danışmanı Jared Kushner ile uluslararası barış görüşmelerinden sorumlu özel temsilcisi Jason Greenblatt yaklaşık bir yıldır  ABD destekli İsrail- Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlaması için yoğun çaba harcıyor.