Holokost sonrası Krakow’da ilk kaşer otel açıldı

Nazilerin, Polonya’nın en büyük şehirlerinden Krakow’da, Yahudileri toplama kamplarına göndermelerinden 75 yıl sonra, hayatta kalan Yahudilerin torunları Holokost sonrası kaşerut kurallarına göre hizmet veren ilk oteli açtı.

Dünya
20 Aralık 2017 Çarşamba

Geçen ay açılan otel önümüzdeki günlerde resmi açılış törenini düzenleyecek. 38 odalı otel, Yahudi Ortodoks kanunlarına uygun Şabat’ta kullanılmak üzere programlanmış bir sinagoga ve asansöre sahip.

Otelin mutfak müdürü Eli Zolkos, otelin mutfağının Polonya Baş Hahamı Michael Schudrich’in gözetiminde olduğunu açıkladı. Otele bir de mikve yapılmasının planlandığı belirtildi. John Paul II Uluslararası Havaalanı Krakow-Balice’in yakınında bulunan otelin kahvaltı dahil çift kişilik oda fiyatı gecelik 45 dolar. Ayrıca otelin, yaklaşık altı kilometre uzaktaki tarihi Yahudi Kazimierz bölgesine ve şehir merkezine servis hizmeti de bulunuyor. Yahudi olmayan bir işadamının, Kazimierz’de otelin bir şubesini inşa etmek için 560 bin dolar yatırım yaptığını açıklanan bilgiler arasında.

Zolkos, otelin inşasının İsrail ve Polonya arasındaki trafiğin artmasına dayandığını vurguladı.

Kudüs’teki Yad Vaşem Holokost Müzesine göre Polonya’daki Nazi işgal güçleri on binlerce Yahudi’yi Krakow’dan attı, şehrin geri kalan Yahudilerini ise Mayıs 1942’de ölüm kamplarına göndermeye başladı. Gettoda yaşayan yüzlerce Yahudi evlerinden çıkarılarak silahla öldürüldü, kimisi ise Belzec ve Auschwitz-Birkenau ölüm kampına trenle gönderildi.

Mart 1943’te getto tasfiye edildi ve kalan 2 bin Yahudi işçi Plaszow zorunlu çalışma kampına alındı. Diğerleri Auschwitz’e gönderildi.