Geçtiğimiz kasım ayında İstanbul’a gelen ünlü oyun terapisti Orit Josefi Wiseman, kişisel gelişim konusunda seminerler verdi. Wiseman’ın aynı zamanda ebeveynlerin çocuklarıyla paylaşmaları gereken özel oyun saati ile ilgili ‘Ebeveynlik Çocuk Oyunu (Değil)’ adlı bir kitabı yayınladı. Kendisiyle kitabını ve ebeveynlere ne tür tavsiyeleri olduğunu konuştuk.
Eti VARON
Türk okuyucularıyla buluştuğunuz ikinci kitabınız. Bu kez ebeveynlere tavsiyelerde bulunuyorsunuz. Sizce Türk okuyucularınızın bu kitabı neden okumaları gerekiyor?
Sadece Türk ebeveynlerin değil, tüm dünyadaki ebeveynlerin kitabımı okumaları gerekiyor. Kliniğimde çocuklarla çalıştığım seneler boyunca değişen dünya nedeniyle çocukların dengeli gelişimleri için gerekli ortama sahip olmadıklarını gördüm. Eğer etrafımıza bakarsak çok zeki, bilgice çok gelişmiş ancak duygusal ve sosyal gelişmeleri eksik kalmış çocuklar görüyoruz. Bu da hayal kırıklığı ile başa çıkamayan, sosyal sorunlarla baş edemeyen çocuklar anlamına geliyor.
Çocuklar ekranın karşısında otururken, diğer çocuklarla iletişimde olamıyor, dolayısıyla büyümenin gerektirdiği sosyal ve duygusal yönlerini geliştiremiyorlar. Bu problem çocuklar büyüdükçe daha da ciddi bir hale geliyor ve yetişkinlikte yaşamlarını olumsuz etkiliyor. İşte bu nedenle bu kitabı yazdım.
Yaşadığımız devirde ebeveynler sürekli çok meşguller. Bir ebeveyn kısıtlı zamanını çocuklarıyla en iyi şekilde nasıl paylaşmalı?
Mümkün olduğunca çok aileye ulaşıp, onlara kolay ve eğlenceli biçimde, artık doğal olarak gelişemeyen bu duygusal ve sosyal eksiklikleri geliştirebilme yollarını göstermek istedim. Bu metodun gerçekten yararlı olduğunu ispat eden birçok araştırma mevcut. Ben de bu özel metodun tüm ailelere ulaşmasını gerektiğine inanıyorum. Ebeveynlerin tek yapmaları gereken, çocuklarına haftada sadece 45 dakika ayırmaları. Bu ‘özel oyun saati’nde çocukların noksan kalan gelişimlerini iyileştirebilecekler.
Tüm ebeveynler çocuklarını çok sevdiklerini söylerler ancak iş oyun oynamaya gelince hiçbirinin yeterli sabrı yoktur. Ya da ebeveynler çocuklarının kendi kuralları doğrultusunda mı oynamalarını isterler? Genellikle durum böyle midir?
Dünyanın her yerindeki, hatta en uzak bölgelerdeki çocukları gözlemlersek, hepsinin içlerinden gelen, doğaçlama oyunlarının aynı olduğunu görürüz. Çocuklarda sağlıklı bir çevre sağlamak için doğal bir içgüdüdür bu. Günümüzde bu içgüdülere yeterince alan sağlanmıyor çünkü çocukların tüm vaktini ekranlar almış durumda.
Çocuklar boş zamanlarını ya TV karşısında, ya bilgisayar, iPhone, iPad gibi elektronik ortamlarda geçirirken, ebeveynler işlerine yoğun bir şekilde başlarını gömmüş durumdalar. Çocukların duygusal eksikliklerinin ya farkında değiller, ya da ilgilenmeye vakitleri yok. Bu nedenle çocukların ekran karşısına geçmeleri kolaylarına gidiyor.
Oyun terapisi yetişkinler için de faydalı
Oyun terapisi konusunda bir uzmansınız. Oyun terapisi bireylere hangi alanda yardımcı olabilir? Sadece çocuklar için mi? Ya da büyükler de bu terapiyi kullanabilirler mi?
Oyun çocukların lisanı. Sadece motor gelişimlerini değil aynı zamanda duygusal ve sosyal yeteneklerini geliştirmek için en iyi araç. Çocuklar deneyimlerini ve yaşadıkları zorlukları hayali oyunlarla işler.
Yetişkinlere gelecek olursak, onların da derslerden ya da konferanslardan ziyade oyunla ve deneyimlerle daha iyi öğrendiklerini görüyoruz. Bu nedenle yetişkinler için kurslarımızı konferansların yanı sıra oyunlar ve deneyimsel işlevlerle birleştiriyoruz.
Seminerlerinize gelecek kişiler neleri beklemeli?
Seminerlerimiz ebeveyn olma seminerleri değil. Yetişkinlerin kişisel gelişimlerini sağlayan kurslar. Yakın bir zamanda bir seri ebeveynlik konferansları vermeyi de planlıyorum. Bu konferanslar; sınır koyma, çocukları daha iyi bir geleceğe yönlendirme, davranış değiştirmek için özel övgü kullanma şekilleri, kardeşler arasındaki rekabetle başa çıkma, çocukların duygusal problemlerini dinleme gibi çeşitli konular üzerinde olacak.
Kitap hakkında
Ebeveynlik Çocuk Oyunu (Değil)
Ebeveynlik Çocuk Oyunu (Değil), çocukları ve ebeveynleri güçlendiren, yenilikçi ve ispatlanmış “Özel Oyun Zamanı” metodu hakkında. Haftada 45 dakikalık oyun zamanı sırasında ebeveynler sınır belirleme ile ilgili net ve pratik beceriler edinir; çocuklarının kaygıları ve duygularını daha derinden anlar ve çocuklarının olumlu davranışlarını nasıl cesaretlendirebileceklerini ve böylece onların özsaygılarını nasıl artırabileceklerini keşfederler.
Çok kısa bir zamanda ebeveynler evdeki olumlu değişiklikleri fark eder. Bir yandan birlikte eğlenme ve oynamanın keyfini çıkarırken diğer yandan ebeveynlik otoritesini geri kazanır ve çocuklarının duygusal ve sosyal becerilerinin geliştiğini fark eder.
Ünlü bir Oyun Terapisti olan Orit Josefi Wiseman, İngiltere, York Üniversitesinde yüksek lisansını tamamladı. Bir kliniği olan Orit Josefi Wiseman’ın kitapta bahsedilen metot üzerine ebeveynler ve çocuklarla edinilmiş çok kapsamlı ve zengin tecrübesi bulunuyor.
Bu metodun faydasına derinden inanan ve gösteren Orit, bilgi ve tecrübesini paylaşmak ve bu metodun çocuklu her evde uygulanabilir olmasını sağlamak için bu kitabı tüm ebeveynler için yazdı.