Dünyada esen antisemit dalga elbette ki Türk Yahudilerini de vurdu ve bugün elimizde sadece Şalom Gazetesi ve yakın zamanda yayın hayatına başlayan Şalom Dergi kaldı. Yahudi gazeteleri, Yahudiler için salt Yahudi dünyasından bir haber ağı değildi. Meşrebine göre Yahudi dilini İbranice, Sefarad göçmenlerin konuştuğu Ladino ve Aşkenaz göçmenlerin konuştuğu Yidiş dilinin unutulmamasını sağlıyordu. Bu gazeteler çoğunlukla tamamen Türkçe çıksa bile bugün Şalom'un devam ettirdiği gibi birkaç sayfalarını Ladino, Yidiş ve İbranice çıkarmaktaydı.
1948 yılından sonra İsrail Devleti'nin kurulması ve Arap - Yahudi savaşı, öncesi Varlık Vergisi, sonrasında 6-7 Eylül pogromları Türk Yahudilerini hızla vatanlarından koparttı. Bir kısım İsrail Devleti'ne gitse de önemli bir bölümü Amerika, Arjantin ve Brezilya gibi Yeni Dünya ülkelerine gittiler.
Bu bölümde de 500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesi'nin arşivini bize açan değerli küratörü Nisya İ. Allovi ile değerli hocamız Naim Güleryüz (Türk Yahudi Basını Tarihi / Gözlem Yayınları) beyefendiden derlediğimiz bilgileri sizlere sunacağız. İyi yıllar ve iyi okumalar dilerim.