Yaratıcı Dramanın Çocuklar İçin Faydaları

Çocuğun kişisel gelişimini olumlu yönde etkileyen yaratıcı drama, çocukların bilişsel ve duyuşsal becerilerini geliştirmek için oynayarak, yaşayarak öğrenme aynı zamanda yaratıcılıklarını geliştirecek doğaçlama temeline dayanan çalışmalardır. Yaratıcı dramanın çocuklar için faydalarını, hangi yaşta başlanması gerektiğini Marsık Çocuk Sanat Merkezi kurucu ortağı Ümit Karaarslan’a sorduk.

Etel KAZADO TEMURCAN Çocuk-Aile
24 Ocak 2018 Çarşamba

 Yaratıcı drama nedir?

Yaratıcı drama için yapılabilecek en genel tanım, ‘canlandırma’ olabilir. Bir olayın, durumun, konunun ve kavramın doğaçlama, rol oynama, senaryolaştırma gibi tekniklerle, jest, mimik, ses, vücut dili kullanımıyla canlandırılmasını ‘yaratıcı drama’ olarak adlandırabiliriz. Burada yapılandırılmış bir oluşumdan çok  yaratıcılık, hayal gücü ve doğaçlama öne çıkmaktadır. Yaratıcı drama etkinliklerine katılan çocuklar öyküleri kendileri oluşturup oynar, sahneleme çalışması yaparlar.

 Yaratıcı dramanın çocuklar üzerindeki olumlu etkileri neler?

Yaratıcı dramada, genel eğitim tarzındaki kalıplar, ‘meli-malı’ olmadığı için, yani “Senaryon şöyle olmalı”, “Rolün böyle olmalı” gibi zorunluluklarla karşılaşılmadığı için çocuklar daha özgür ve rahat hareket ederler. Bu nedenle yaratıcı potansiyellerini eleştirilme kaygısı, başarı beklentisi olmaksızın özgürce ve rahatça ortaya koyarlar.

 Yaratıcı dramaya hangi yaşta başlanmalı?

Yaratıcı dramaya erken yaşlarda başlamak, çocuğun kendini ifade etme, rol oynama, senaryo oluşturma, yaşıtları ve büyükleri ile rahat iletişim kurma, sosyal ve duygusal gelişimine katkıda bulunma açısından önemlidir. Ancak yaratıcı dramaya başlama öncesi çocuğun öz bakım becerilerinin gelişmiş olması, tuvalet alışkanlığının kazanılmış olması, konuşma becerisinin gelişmiş olması çalışmadan azami derecede faydalanmasını sağlar.

 Günümüzde yaratıcı dramaya olan ilginin artmasının başlıca nedenleri neler?

Çocuklar için oyun alanlarının azalması, özellikle büyük şehirlerde yaşayan çocukların apartman ve site hayatı içinde sınırlı oyun alanı ve zamanına sahip olmaları önemli bir etken.  Güvenli alanların azalması,  nedeniyle çocuklar oyun ve arkadaş ortamlarından uzaklaşıyorlar.  Doğal ortamlardan azami şekilde yararlanılması gereken çocukluk dönemlerini bilgisayar, tablet eşliğinde ya da alışveriş merkezlerinde vitrin seyrederek geçiriyorlar. Çocuğun yaşıtları ile birlikte olacağı sosyal ortamların gittikçe azalıyor. Bu durumlar ve eğitim sisteminin kalıp ögeleri, çocukların yaratıcılığını, sosyal becerilerini, iletişim, ifade, doğaçlama beceri ve yetilerini kısıtlamakta, bu da yaratıcı dramaya olan ihtiyacı doğuruyor.

 Pedagojik amaçlı yararları neler?

Piaget, “oyun bir uyumdur” der. Yaratıcı drama çalışmalarında kullanılan en önemli araç oyundur. Bu yönüyle yaratıcı drama, çocuğun uyum, iletişim, yaratıcılık yönlerini ortaya çıkartması açısından çok önemli bir rol oynamakta.

Ümit Karaarslan kimdir?

İstanbul Erkek Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okudu. Almanya’da Franz Unger’den ‘pantomim eğitimi’, Alman Kültür Merkezinde ‘Brecht Tiyatrosu’ eğitimi aldı. Prof. Dr. Zehra İpşiroğlu tarafından verilen ‘dram semineri’ derslerine katıldı. Prof. Dr. İnci San ve Dr. Ömer Adıgüzel tarafından düzenlenen ‘yaratıcı drama eğitimleri’ ve Prof. Dr. Ulrike Jungmaier tarafından düzenlenen ‘Orff Temelinde Müzik ve Yaratıcılık’ eğitimlerine katıldı. 1999 Marmara Depremi sonrasında Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Krize Müdahale ve Sanat Terapisi alanlarında eğitim aldı. Özel Üsküdar SEV İlköğretim Okulu, Özel Ulus Karma İlköğretim Okulu, TEVİTÖL Üstün Yetenekli Öğrenciler Lisesi vb. pek çok okul öncesi ve ilköğretim kurumu ile lisede öğrencilerle yaratıcı drama ve tiyatro çalışmalarını sürdürüyor.

 

NE YAPSAK

 

Sömestr tatili geldi çattı. Çocuklar şimdi yarı dönemin yorgunluğunu atacak, gönüllerince eğlenecekler. Eğlenirken öğrenmek isteyen çocuklar için KidzMondo’da, sömestr dönemi boyunca her gün 10.30-20.00 saatleri arasında etkinlik var. Çocuklar 40’tan fazla meslek deneyimlemenin yanı sıra, tiyatro oyunları da izleyecek. ‘Küçük Altın Balık’ ve ‘En İyi Arkadaşım’ adlı tiyatro oyunları KidzMondo sahnesinde olacak.

Şehir dansı, bando gösterisi, yaratıcılık atölyeleri…

KidzMondo’nun minik ziyaretçileri sömestr dönemi boyunca ‘Salsa, Rock’n Roll ve Zumba’ dans gösterileriyle eğlenecek, KidzMondo şehir bandosu turu ve dansı ile doyasıya dans edecekler. Çocuklar ayrıca ‘Kum Boyama, Fidan Ekme, Kar Küresi Yapımı ve Slime Atölyeleri’ gibi farklı atölyelere de katılabilecek.

Dijital çocuklar Teknopark’a…

KidzMondo Teknopark Sömestr Atölyelerinde çocuklar dijital dünyayı deneyimleyecek. Kodlama, Mobil Kodlama, 3D Tasarım ve Robot Tasarım eğitimlerinden oluşan Teknopark Atölyesi’ne 5-12 yaş arası çocuklar katılabilecek.

Çocuklar geleceğin mesleklerine hazırlanıyor

Zorlu Alışveriş Merkezi, teknoloji çağı çocuklarını ‘Yaratıcılık, İş Birliği, Eleştirel Düşünce, İletişim ve Kültürlerarası Yetkinlik’ gibi kavramlardan yola çıkarak gelecekteki mesleklere hazırlıyor.

Galaksi Mimarı

20 Ocak - 4 Şubat tarihleri arasında, hafta sonları 12.00 - 20.00 saat aralığında gerçekleşecek olan “Galaksi Mimarı” etkinliğinde çocuklar, dört farklı gruba ayrılacak, her grup kendi görevini tamamladıktan sonra da ortak bir çalışma yapacaklar. Bu mesleği deneyimleyen çocuklar ‘İş Birliği’ kavramını eğlenerek öğrenecekler.

Meteor Heykeltıraşı

5 Şubat- 18 Şubat tarihleri arasında da çocuklar Zorlu’da ‘Meteor Heykeltıraşı’ olacak. Çocuklar, etkinlik alanında “Yaratıcılık” kavramını öğrenmek adına dijital ortamda çalışmalar yapacak, galaksiden seçtikleri meteoru yakalayıp parçalara ayıracak ve dilediklerince şekillendirip tasarlayacaklar.

Sömestr dönemi boyunca ücretsiz olacak olan etkinlikler, 19 Ocak - 18 Şubat tarihleri arasında hafta sonları, 12.00-20.00 saat aralığında Zorlu Alışveriş Merkezi Metro Katı’nda sömestr için hazırlanın etkinlik alanında gerçekleşecek.

‘Kral Şakir ve Çocuk Olmak’ etkinliği Sömestr Boyunca Hilltown AVM’de

‘Kral Şakir ve Çocuk Olmak’ etkinliğinde, Varol Yaşaroğlu animasyon yolculuğunu anlatımlar, çizimler ve çeşitli aktivitelerle ele alıyor. Her yaştaki çocuğun ücretsiz olarak faydalanabileceği bu renkli etkinlik, 18 Ocak’ta başlayarak, 4 Şubat’a kadar her gün 12.00 – 20.00 saatleri arasında gerçekleşiyor.

 

AİLE KÜTÜPHANESİ

REDHOUSE KIDZ’DEN YENİ SERİ: KLASİK MASALLAR

Sevilen klasik masallar, hareketli sayfalarla yeniden hayat buluyor! Redhouse Kidz (SEV Yayıncılık) tarafından yayımlanan üç kitaplık Klasik Masallar serisinde, Altın Saçlı Kız ve Üç Ayı, Pinokyo ve Kırmızı Başlıklı Kız masalları canlı resimler ve kısa metinlerle anlatılıyor. Sayfalardaki hareketli parçalar sayesinde çocuklar basit dokunuşlarla sahneleri canlandırabiliyor

CANLI RESİMLER KISA METİNLER

Anneannesine yemek götüren Kırmızı Başlıklı Kız, yalan söyledikçe burnu uzayan Pinokyo ve bir ayı ailesinin evini keşfeden Altın Saçlı Kız’ın öyküleri, canlı resimler ve kısa bir metin ile anlatılıyor.

Sayfalarda yer alan kapaklar ve hareketli parçalar sayesinde iki yaş ve üzeri çocuklar basit dokunuşlarla sahneleri canlandırabiliyor, dikkatleri dağılmadan masalları dinleyebiliyor.