Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1 Kasım 2005 yılında aldığı bir kararla 27 Ocak tarihini 2. Dünya Savaşı’nın soykırım kurbanlarını anma günü olarak ilan eder.
Resmi adı; Uluslararası Holokost Kurbanlarını Anma Günü olarak ilan edilen karara göre, tüm BM üyesi ülkeler 20. yüzyılın bu insanlık trajedisini çeşitli faaliyetlerle anacaklar, faşizmin ve ırkçılığın insanlığa nelere mal olacağını bir kez daha genç nesillere hatırlatacaklardır.
Söz konusu karar 2005’in 24 Ocağında Genel Kurul’un Auschwitz Birkenau kampının özgürlüğe kavuşmasının 60 yılı kutlamasından hemen sonra alınır.
27 Ocak 1945’te doğu cephesinde Nazi Almanya’sını mağlup eden SSCB-Kızıl Ordu’nun askerleri Avrupa’nın göbeğindeki en büyük Nazi ölüm kampları Auschwitz- Birkenau kompleksine girdiklerinde gözlerine inanamazlar; bir deri kemik kalmış insanlar, gaz odaları, toplu mezarlar… Naziler savaş boyunca başta Yahudiler olmak üzere Roman vatandaşları, hasta, sakat insanları, akıl hastalarını ve rejim muhaliflerini bu ölüm fabrikalarında katletmişlerdi.
Bu kamplarda yaklaşık olarak, 6 milyon Yahudi, 200 bin Romen vatandaş ve 250 bin akli dengesi bozuk veya sakat insan yok edildi.