2018 CES İzlenimleri

Ocak ayının ikinci haftası, dünyanın dört bir yanından teknoloji meraklıları Las Vegas’daki Tüketici Elektroniği Fuarı’na (CES – Consumer Electronics Show) odaklanır. Gezdiğim bu fuarda bu senenin yeniliklerini ve öne çıkan ilginç ürünleri paylaştım.

Aydın BOLKAR Teknoloji
31 Ocak 2018 Çarşamba

Geçtiğimiz sekiz senede beş kez bu fuarı yerinde ziyaret etme şansını yakalamış biri olarak, iki yıl aradan sonra tekrar Las Vegas’daki fuara gelmek büyük bir keyifti. Bu fuarın şehrin normal akışına yaptığı etkiyi anlamak için biraz rakamlara bakmak gerekiyor. Las Vegas’ın yerleşik nüfusu yaklaşık 650 bin kişi civarında. CES için şehre dört günlüğüne yaklaşık 180 bin ziyaretçi, katılımcılar ve hizmet sağlayıcılar ile birlikte yaklaşık 200 bin kişilik bir turist akını oluyor. Normal nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu bir anda ağırlamak durumunda kalan şehirde büyük bir kaos olmuyor ancak her noktada kuyruklar ve oldukça yoğun bir trafiği hesaba katmak gerekiyor.

Hafta içinde en küçüğünden en büyüğüne lokantalar, kahve salonları ve eğlence mekânları dolup taşıyor, şehirde yalnızca bu ve bunun gibi 1-2 fuar için kapılarını açan oteller faal hale geliyor ve ünlü mekânların rezervasyon defterleri haftalar öncesinden doluyor.

Yaklaşık 30 farklı salonda sergilenen on binlerce ürün ve binlerce katılımcı firmadan oluşan fuarı dört gün içinde tamamen gezmek mümkün değil. Bu nedenle, fuar başlamadan önce kategoriler üzerinde çalışmak ve ilginizi çeken kategorilerdeki firmaların bulunduğu salonları ziyaret etmek bu fuardan maksimum faydayı sağlamak için en akıllı yol sayılabilir.

Geçtiğimiz senenin yeniliği olan, sesli komutlarla yönetilen ve yapay zekâ ile birlikte gerçekleştirdiği entegrasyonlar ile akıllı ev kontrolünden İnternet’ten sipariş vermeye birçok alanda hizmet veren Amazon’un Alexa ürününe önemli bir rakip geldi. Piyasada benzer zamandır yer alan Google Home, tüm Android telefonlarda yer alan Google Assistant yapay zekâ yardımcısı, 2018 CES’i işgal etti desek sanırım yanlış olmaz. Şehirde bulunan billboardların neredeyse tamamı fuar süresince Google reklamları ile donatılmıştı. Fuar alanında, büyükçe şekilde bulunan 2-3 standın yanı sıra, Google Home ile entegre ürünü bulunan irili ufaklı yüzlerce stantta da Google’ın çalışanları bulunuyordu. Tüm fuar alanında aynı beyaz tulum şeklindeki üniformayı giyen çalışanlar ve Google’ın bu ürününe odaklanmış akıllı pazarlama sayesinde, fuarda hangi salonu gezmeye gelmiş olursanız olun, kısa veya uzun zaman geçirmiş olun, Google’ı görmeden fuar alanından ayrılmanızın mümkün olmaması hedeflenmiş. Google’ın daha önce geriden başladığı yarışları uzun vadede önde bitirdiği örnekleri görmüştük; örneğin 2008 yılında, Microsoft’un neredeyse yüzde 100 pazar payına sahip olduğu İnternet tarayıcı pazarına Google Chrome ile yaptığı giriş 10 yıl içinde tüm dünyada yüzde 100 gibi ezici bir pazar payı ile olmasa da mutlak galibiyeti ile sonuçlandı. Benzer şekilde, akıllı telefon yazılımı pazarında en son giren oyuncu olarak Android ile yedi yıl gibi kısa bir sürede yüzde 75 gibi ezici bir üstünlüğü yine Google kazandı. O yüzden sesli asistanlar tarafında nasıl bir güç savaşı yaşanacağını ve galibi hep birlikte göreceğiz.

Gelelim öne çıkan ürünlere…

LG’nin 65 inç boyundaki katlanabilir televizyonu fuarın tüketici elektroniği alanındaki en ilginç yeniliklerinden birisi idi. Pazarda satılabilmesi için 2018 yılı içinin işaret edildiği cihazın ekran büyüklüğü, içine girdiği kutunun boyuna göre farklı uygulamalara olanak sağlıyor.

Yıllardadır bilim kurgu filmlerine konu olan robotlar, her geçen yıl biraz daha gerçeğe yakınlaşıyor. Bu tarafta sergilenen en büyük yenilikler, yıllardır kullanımda olan ev temizleme robotlarının yaptığı işler gibi tek bir işi yapan cihazlara odaklanıyor. Yemek yapan robotlar çok uzak olmayan bir gelecekte mutfaklarımızda yerlerini alırlarsa şaşırmayacağız sanırım. Bununla birlikte sosyal robotlar adı verilen, masa tenisi oynayabilen veya gerçek bir evcil köpek gibi davranmayı başaran birtakım cihazlar bu alandaki ilginç yeniliklerdendi. Sensör teknolojilerinin gelişmesi ile tenis topu toplama gibi bazı sıkıcı görevler de yakın gelecekte şüphesiz robotlar tarafından gerçekleştiriliyor olacak.

Giyilebilir teknolojiler

Giyilebilir teknolojiler tarafında, algılama özelliğine sahip sensörlü ipliklerle dokunmuş kumaşların hayatımıza girmesinin artık tamamen an meselesi olduğunu söyleyebiliriz. Sağlık bilgilerimiz, eğer istersek, çok yakın bir gelecekte ilave bir aparata gerek olmadan anlık olarak takip edilebilecek. Sportif performansımızın takibinden, bunama veya Alzheimer sorunu yaşayan kişilerin anlık olarak yerlerinin belirlenebilmesine kadar onlarca farklı alandaki kullanımı ile birçok yenilikçi ürünler çok yakın zamanda piyasada yerlerini alacak. Bu alanda ilginç bir yenilik L’oreal firmasından geldi. UV Sense adını verdikleri tırnak ucu büyüklüğündeki prototip aşamasındaki sensör sayesinde cildinizin güneşe maruz kaldığı süreyi anlık olarak takip edebilmeniz artık mümkün.

 

Araba firmaları fuarda zirve yaptı

Yıllar içerisinde artan bir şekilde katılımlarına şahit olduğumuz araba firmaları 2018 fuarında zirve yapmışlar diyebiliriz. O kadar ki, Mercedes gibi büyük firmalar yıl içindeki Paris, Cenevre, Detroit gibi büyük otomotiv fuarları yerine, bazı duyurularını takvimsel açıdan daha avantajlı olduğu ve hedef kitlesini daha çok temsil ettiğini düşündüğü için CES zamanına kaydırmaya başladılar.

Her otomotiv firmasının istisnasız olarak sürücüsüz teknolojiler üzerine yaptıkları teknolojileri sergiledikleri çalışmaları sergiledikleri CES’de en ilginç konsept otomobil ödülünü BYTON adlı araç kazandı. Henüz seri üretimden oldukça uzak olan araçla ilgili bilgileri yakından takip ediyor olacağız. Mobil teknolojiler ve tüketici elektroniği alanında Apple’ın CES’e katılmayışı gibi, TESLA da bu fuara katılmıyor.

Fuarda en çok ilgimi çeken ve sunduğu sayısız yeniliği tek bir araçta toplayarak seyreden herkesin ağzını açık bırakan firma ise bu sene Toyota oldu. E-Pallette adını verdikleri konsept araçları ile, sürücüsüz, elektrikli, çok amaçlı kullanıma uygun şehir araçları alanında muazzam bir çığır açabilme potansiyeli sergilediler. Önümüzdeki on yıl içinde Amerika’nın büyük şehirlerindeki yemek kamyonları, toplu taşıma araçları, sayısız servis aracı ve daha birçok aracın E-Pallette’ler ile değişmeleri çok büyük bir sürpriz olmayacaktır.

Tüm bunların yanında gerek yoğunlaştırılmış gerçeklik ile oyun teknolojileri, üç boyutlu yazıcılar gerekse dronelar ve ev otomasyonu gibi çokça teknolojik alanda birçok yenilik de dört günlük süre boyunda tüm teknoloji meraklılarının teknolojik açlığını doyurdu.

 

Mobil telefonlarda yenilikler

Mobil telefonlar alanında en başarılı cihaz Huawei’in Mate 10 Pro ürünü idi. Amerika lansmanı bu fuar esnasında yapılan telefon, gerek içinde bulundurduğu yapay zeka çipi, gerek ünlü Alman kamera markası Leica ile ortak geliştirdiği çift mercekli kamerası, gerekse dünyanın en cool tasarım firmalarından biri olan Porsche Design ile birlikte geliştirdiği ‘Limited Edition’ modeli ile belki Apple için değil ama Samsung gibi Android alanında liderliğe oynayan bir çok firma için Amerika’da da gerçek bir tehdit olacağının mesajlarını çok net bir şekilde vermiş oldu.