Kalça kırıkları özellikle kemik erimesi olan yaşlı hastalarda çok kuvvetli olmayan travmalar sonrasında da ortaya çıkabiliyor. Kalça kırıkları sonrasında hastaların bir an önce yürüyebilir hale gelmeleri önemli.
Op. Dr. Yıldıray Genç*
Kalça kırıkları sonucu uzun süre yatalak kalan kişilerde basıya bağlı olarak cilt yaraları ve toplardamarlardaki pıhtı oluşmasına bağlı olarak beyine ve akciğere emboli (pıhtı) atma olasılıkları vardır. Bu sorunların ortadan bir an önce kaldırılabilmesi için hastanın mobil( yürümesi) hale getirilebilmesi önem arz etmektedir. Bu sebeplerden dolayı kalça kırığı geçiren hastaların normal yaşamlarına dönebilmeleri için cerrahi ile kırılan kalçalarının tedavisinin yapılması gerekir. Kalça kırıkları genellikle üç anatomik bölgede görülür. Bunlar boyun kırıkları, trokanterik bölge kırıkları ve subtrokanterik bölge kırıklarıdır. Her anatomik bölgede olan kırığın cerrahi tedavi yöntemi farklılıklar içerir. Temel olarak kalça kırıkları sonrasında üç tür ortopedik cerrahi tespit yöntemi vardır.
Birinci yöntem kalçanın kırık kısmının çıkartılıp yerine protez yapılmasını içerir.
İkinci yöntem kemiğin dış yan tarafından kullanılan plaklar ile tespit edilmesini içerir.
Üçüncü yöntem ise kemiğin içinden gönderilen ortopedik çiviler ile kırığın tespit edilmesinden oluşur.
Protez cerrahilerinde temel olarak iki tip protez kullanılmakta. Birinci tip protezlerde kalça eklemindeki yuva kısmı değiştirilmeden baş kısmının değiştirilmesidir. İkinci tip protezlerde ise kalça ekleminin hem yuva kısmı hem de baş kısmı metalik bir protez ile değiştirilir. Ameliyat sonrası erken dönemde hastaların ameliyat olunan bacaklarına yük verdirilir.
Dış yan taraftan plak kullanılarak yapılan tespitler kemik kalitesi, yoğunluğu daha yüksek olan hastalarda tercih edilen bir yöntemdir. Bazı durumlarda ameliyat sonrası erken dönemde hastaların ameliyat olunan bacaklarına yük verdirilmeyebilir.
Kemiğin içinden gönderilen ortopedik çiviler ile yapılan kalça kırığı cerrahilerinde hastanın normal kalça ekleminin korunması avantajlı bir durumdur ve hastalara ameliyat sonrası erken dönemde yük verdirilir.
Cerrahiler yapıldıktan sonra hastanın genel durumu iyi olduğu sürece ameliyat sonrası ertesi gün hastalar ayağa kaldırılır. Hastaların yattıkları süre ve taburcu olduktan sonraki belirli bir periyotta kan sulandırıcı ilaçlar ve Antiembolik çorap kullanımı kullanması önerilir.
*Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Or Ahayim Hastanesi