5. Uluslararası Ladino Günü, 18 Şubat’ta Amram Oditoryumunda kalabalık bir katılımla gerçekleşti.
Ladino/Judeo Espanyol dilini anlayan ve konuşanlardan bir izleyici kitlesinin yanı sıra bu dili sonradan öğrenmeye çalışan, modern İspanyolca bilip Sefarad kültürünü, yemek alışkanlıklarını anlamaya çalışanlar da bu günü keyifle takip ettiler. Pazar günü 11.00’de başlayan etkinlik akşam 19.30’a kadar Sefarad kültürüne özgü tatları sunan yemek araları ile ilgi ve neşeyle izlendi. Sefarad Kültürü Araştırma Derneğinin düzenlediği etkinlikte ayrıca derneğin yayınladığı kitap ve CD’ler satışa sunuldu. Etkinlik alanında ise Alberto Modiano’nun akademik çalışması altında gerçekleştirdiği Kula ‘930 fotoğraf sergisi beğeni topladı.
Bu etkinlik, dünyanın çeşitli şehirlerinde her yıl yapılıyor. İstanbul’da 5. yılını gerçekleştiren etkinlik, daha geniş bir organizasyon komitesi ile çalışarak, gençler ve çocukların da bu dili sevmelerini sağlayacak interaktif oyun ve yarışmaları da sundu.
Geçtiğimiz yıllarda maalesef ekonomik nedenlerle yayınına ara vermek zorunda kalan Aki Yeruşalayim dergisinin editörlerinden Zelda Ovadia ilk konuşmacı oldu. İsrail’den gelerek bu güne katılan Ovadia’nın konu başlığı ‘Refranes /Deyişler’ idi. Her ay El Amaneser dergisinde de yazılarına devam Ovadia deyişlerin insanların yaşadığı bölgelerle zenginleştiğini ve yaşadıklarının bir özeti olduğunu örneklerle anlattı. Daha sonra sahneyi Karen Gerson Şarhon, Anna Eskinazi ve Süzet Herman aldı. Bilgisayarların ve gelişen hızlı teknolojinin, nesil farklarında aynı hızla gelişmediğinde ortaya çıkan komik durumları konu alan kuentos/masal anlatımları ile izleyicileri gülümsettiler. Karen Şarhon’un akıcı sunumları ile sahneye davet edilen İstanbul İsrail Başkonsolosu Yosef Levi Sfari’nin Sefarad kültürünü konu alan konuşması, beğeni topladı. Konuşmasında İspanya’dan ayrılmalarına rağmen dünyanın her tarafına bu dili, deyimleri, yemekleri, gelenekleri taşıdıklarını, Uruguay’da görevli bulunduğu yıllarda da Agada’nın İbranice ve Ladino okunduğu konusundaki gözlemlerini anlattı.
Gün Ladino’yu çok akıcı bir şekilde konuşan, genç yaştaki Can Evrensel Rodrik’in konuşması ile devam etti. Konuşma başlığı ‘La Valor i La Rikeza de La Lingua Djudeo Espanyola/ Judeo Espanyol Dilinin Kıymeti ve Değeri’ olan Can Evrensel Rodrik, dilin yaşayan bir unsur olduğunu, yıllar içinde büyüyüp geliştiğini, değiştiğini anlatan, örnekler gösteren, çok ilginç bir sunum yaptı.
Cervantes Enstitüsü Müdürü Gonzalo Manglano De Garay’ın konuşmasının ardından Sefarad yemeklerinin sunulduğu öğle yemeğine geçildi. Sunulan sıcak yemekler herkes tarafından çok lezzetli bulundu.
Öğle arasından sonra başka hiçbir yerde izlenemeyecek olan, özel izinle getirilen, Deniz Alphan’ın kısa metrajlı festival filmi, belgesel ‘Kaybolan Bir Dil Kaybolan Bir Mutfak’ izlendi. Deniz Alphan bu filmi ile gösterildiği her yerde büyük takdir topluyor.
İnteraktif bölümde izleyicilerin ve çocukların katıldıkları yarışmalarla hoş saatler geçirildi. Göztepe Kültür Derneği Folklor Kızlar Grubu gösterilerini sundu. İzzet Bana yönetimindeki Nes Kadınlar Korosu konser verdi. Sonrasında da Jojo Gözcü, stand-up gösterisi ile salonu kahkahalara boğdu.
Sefarad Kültürü Araştırma Merkezi Koordinatörü Karen Gerson Şarhon Araştırma Merkezi Direktörü Silvyo Ovadya ve tüm hazırlık komitesi, herkesin keyif aldığı etkinliğin ardından “Gelecek yıl için daha güzel neler yapılabilir” planlanmasına başladılar.