24 Şubat 1942’de Karadeniz´in soğuk sularında batırılan, Yahudi mültecileri taşıyan Struma gemisinin kurbanları, düzenlenen bir törenle Perşembe günü Sarayburnu’nda anıldı.
Törende açılış konuşmasını Şalom Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas yaptı. Molinas, Struma gemisinin İstanbul'da beklediği süre için, "savaşın taraflarının çıkarları arasında sıkışan Struma" ifadesini kullanırken, hayatını kaybeden 768 kurban için de, "Cennete kavuşmayı düşlerken Karadeniz'in azgın ve dondurucu sularında hayata veda ettiler" dedi.
Molinas şu ifadeyi de kullandı: “Ülkemiz dahil tüm devletlerin, Struma faciası sürecinde yaptıkları, yapmadıkları ve yapamadıkları ile yüzleşmeleri insanlık adına en anlamlı tavır olacaktır”.
Molinas’ın ardından İstanbul Valisi Vasip Şahin bir konuşma yaptı. Şahin, 1939-1941 yılları arasında Türkiye'nin 20'den fazla geminin Boğazlardan geçişine izin verdiğini ve bu sayede 6 binden fazla Yahudi'nin Filistin topraklarına ulaşmasını sağladığını belirtti.
Vali Şahin, Holokost sırasında dünyanın önemli bir kısmının diplomatik nedenlerle mültecilerin yaşadığı trajediye sessiz kalarak onları kaderlerine terk ettiğini hatırlatıp, konuyu günümüze getirdi. Şahin, milyonlarca mültecinin zorluklar içinde yaşadığı günümüzde devletlerin insanlığı göz önünde bulundurarak birlik olması gerektiğini vurguladı.
Konuşmaların ardından Rav İzak Peres, hem Struma kurbanları hem de benzer kaderi paylaşmış başka gemilerin kurbanları için dua ve Kadiş okudu. Tören, Vali Vasip Şahin ve Türk Yahudi Toplumu Başkanı İshak İbrahimzadeh'in kurbanların anısına denize bir çelenk bırakması ile son buldu.