İsrail-Gazze sınırında olaylı hafta sonu

Geçtiğimiz hafta sonu Gazze-İsrail sınırı tarihindeki en trajik günlerinden birini daha yaşadı: Sınır bölgesinde toplanan binlerce gösterici arasından bomba yerleştirmek istediği iddia edilen 17 Filistinli, İsrail güçlerinin karşılık vermesi sonucu öldü.

Dünya
2 Nisan 2018 Pazartesi

Hamas örgütünün düzenlediği ve İsrail’in kuruluşunun protesto edileceği 15 Mayıs’a kadar sürecek protesto eylemleri kanlı başladı. Hamas geçtiğimiz cuma gününden (Toprak Günü) 15 Mayıs’a (Nakba Günü) kadar tüm Gazze halkını İsrail sınır boyuna çağırdı. Nakba Günü İsrail’in kuruluşunun protesto edilmesi amacı ile yapılıyor. Filistinliler İsrail’in kurulmasını Nakba (Felaket) günü olarak niteliyor.

Cuma günü yaklaşık 30 bin kişiden oluşan protestocular İsrail sınırına gelerek eylem yaptı. İsrail ordusu açıklamasında, göstericilerden bazılarının sınır tellerine yaklaşarak patlayıcı yerleştirme girişiminde bulunduğunu, askerlerin ateş ile karşılık vermesi ile can kayıplarının yaşandığını belirtti. Ordu açıklamasında ayrıca ölen 17 kişiden 10’unun sabıkalı 'terörist' olduğunu belirtti.

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman da Arap ve uluslararası basında çıkan bazı haberlerin İsrail karşıtlığı ve iki yüzlülükle yazılmış olduğunu belirtti. Askerlerin görevlerini yaptıklarını belirten Savunma Bakanı, “Buraya gösteri yapmaya gelenler Woodstock Festivaline mi geliyorlar? Onları çiçeklerle mi karşılayacağız zannedildi” şeklinde tweet paylaştı.

Hayatını kaybeden Filistinliler arasında bazılarının silahsız olduğu belirtildi. Olayda hayatını kaybeden 19 yaşındaki Abdülfettah Abdul Nabi'nin ailesi, Amerikan basınına verdikleri bilgide, oğullarının kesinlikle silah taşımadığını belirtti: “Silahı yoktu, molotof yoktu, elinde bir araba lastiği vardı. Bir lastik İsraillilere zarar verir mi? Ayrıca İsrail tarafına doğru gitmiyordu, oradan kaçıyordu.” 

Gazze Sağlık Bakanlığı pazartesi itibarıyla ölü sayısının 17'ye yükseldiğini açıkladı. Bakanlık 747'si gerçek mermi olmak üzere 1400'ten fazla Filisitinli'nin de yaralandığını duyurmuştu.