Lastik yakmalı protesto eko sisteme büyük zarar veriyor

Gazze’de Cuma günü yaşanan lastikli protestonun çevreye etkileri açıklandı.

Dünya
11 Nisan 2018 Çarşamba

  Çevrebilimciler, cuma günü Gazze’de gerçekleştirilen gösterilerde protestocuların otomobil lastiklerini yakmalarının İsrail tarafında ciddi sorunlara yol açmamasına rağmen çevre üzerinde uzun vadede etkileri olduğu görüşünde birleşti. 

Çevrebilimciler, cuma günü Gazze’de gerçekleştirilen gösterilerde protestocuların otomobil lastiklerini yakmalarının İsrail tarafında ciddi sorunlara yol açmamasına rağmen çevre üzerinde uzun vadede etkileri olduğu görüşünde birleşti.

Interfaith Center for Sustainable Development adlı İsrail merkezli çevreci kuruluşun kurucu ve yöneticisi Haham Yonatan Neril konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Araba lastikleri yandığında, artıkları bir anda kaybolmaz. Gazzeliler sınırda binlerce lastiği yakarak, onların atıklarını havaya, denize ve toprağa saçtı. Bu sadece Gazzeliler ve sınıra yakın bölgede yaşayan İsrailliler için değil, hayvanlarla birlikte tüm ekosistem ve Gazze yakınında tarım yapılan tüm tarım alanları açısından da sağlık açısında ciddi riskler oluşturuyor” dedi.

Neril konuşmasına şöyle devam etti: “Araba lastiği yandığında en fazla toksik atık üreten maddelerin başında geliyor ve yanma sonucunda çıkan duman havaya başta dioksin gibi insan sağlığı açısında oldukça zararlı gazlarla birlikte arsenik, cıva gibi metaller de karışıyor.”

Geçtiğimiz hafta İsrail Gazze sınırında gerçekleştirilen protesto yürüyüşünün ikinci ayağında beş farklı noktada yüzlerce lastik ateşe verilmişti. Otomobil lastiklerinin yakılmasındaki amaç İsrail askerlerinin görüşünü kapatmaktı.

İsrail Çevre Bakanlığı, protestoların hemen ardından yaptığı açıklamada sabah erken saatlerden itibaren İsrail- Gazze sınırındaki farklı noktalarda hava kirliğinin takip edildiğini duyurdu. Takibi yapılan bölgeler arasında Nahal Oz, Kfar Aza ve Kibbutz Mefalsim da bulunurken toplanan hava partiküllerinde minimal düzeyde atık bulunduğu açıklandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Hava durumu sınırdaki protesto yürüyüşlerinden havaya yayılan dumanın İsrail’e doğru yayılmasını engelledi. Bu nedenle, özel olarak herhangi bir önlem almamıza gerek kalmadı” denildi.

Öte yandan, CNN tarafından dünyanın önde gelen çevreci aktivistlerinden Yosef Abramowitz İsrail’in ana akım gazetelerinden Jerusalem Post’a, “Asıl zehir nefreti öğretmek. Ancak otomobil lastiği yakmak çevre için çok zararlı ve siyasi görüşler gözetilmeksizin tüm politikacılar tarafından kınanmalı” diye konuştu.