İngiliz yönetmen Loach’a İşçi Partisinden veto

İngiliz İşçi Partisi antisemit söylemleri nedeniyle, ünlü yönetmen Ken Loach ile yollarını ayırdı.

Dünya
18 Nisan 2018 Çarşamba

İngiliz İşçi Partisi, bu hafta yaptığı açıklamada ödüllü İngiliz yönetmen Ken Loach ile yaptığı antisemit içerikli yorumlar nedeniyle bir daha çalışmayacağını açıkladı.

Sağ görüşlü Guido Fawkes adlı internet sitesinin haberine göre, önceki seçim kampanyaları için ünlü yönetmen ile çalışan ve ileriki iki seçimde de Loach ile çalışmayı planlayan İngilizce İşçi Partisi, bu hafta itibariyle Loach’ın çalışmalarını bir dahaki seçim kampanyalarında kullanmama kararı aldı.

Bu açıklama, ünlü yönetmenin, Londra’daki Parlamento Meydanında düzenlenen antisemitizm karşıtı gösteriye katılan İşçi Partisi milletvekillerinin partiden ihraçlarını talep etmesinin ardından geldi. 30’dan fazla İşçi Partili milletvekilinin Jewish Board of Deputies ve Jewish Leadership Council adlı iki Yahudi kuruluşunun liderliğinde düzenlenen ‘Enough is Enough’ adlı protesto yürüyüşüne katılmış, Loach da “Bu kişilerin bir an önce partiden atılmaları gerekir” demişti.

‘I, Daniel Blake’ (Ben, Daniel Blake) adlı filmiyle, İngiliz Film ve Televizyon Sanatları Akademisi (BAFTA) tarafından 2017 yılının en iyi filmi ödülünü alan yönetmen, Bristol yakınlarında yaklaşık bin 500 kişilik bir gruba hitaben yaptığı konuşmasında, Jeremy Corbyn liderliğindeki İşçi Partisinin geçtiğimiz seneki seçim bildirgesine değindi: “Partinin geçen sene yayınlanan manifestosuna inanmayan milletvekilleri ile çalışırsak asla iktidara gelemeyiz. Westminster’da düzenlenen gösteriye gitmeyi tercih edenler partiden ihraç edilmeli.” İngiliz yönetmen sözlerine şöyle devam etti: “Yaşadığınız büyük zorlukları küçümseyen insanlarla çalışamazsınız. İşçi Partisi tarihi boyunca Corbyn gibi bir lidere sahip olmamıştı. İşte bu nedenle oynanan oyunlar ve bu oyunlara alet olanlar ortaya çıkıyor ve çıkmaya da devam edecek.“

İşçi Partisi’nin 8 Haziran 2017 seçimleri için hazırladığı bildirge için ‘keskin bir sol dönüş’ ve 1980’li yıllardan bu yana en radikal parti manifestosu olarak yorumlanmıştı.