ABD Dışişleri Bakanlığı, dünyadaki insan hakları ihlallerine ilişkin yıllık raporunu yayınladı. Raporun, 64 sayfalık Türkiye bölümünde, ülkedeki antisemitizmden de örnekler verildi. 2017 yılındaki gelişmelerin yansıtıldığı raporda, Alperen Ocaklarının Neve Şalom Sinagogu önünde gerçekleştirdiği gösteri önemli yer tuttu. Hükümetin, antisemitizmle mücadele kapsamında attığı adımlar da raporda yer bulurken, Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas da raporda yer aldı.
ABD uluslararası raporda Batı Şeria için “İşgal edilmiş” tabirini de kullanmadı
İnsan hakları uygulamalarına ilişkin daha önce yayınlanan ülke raporlarında ‘İsrail ve İşgal Altındaki Topraklar’ başlıklı bir bölüm yer alırken, bu yılki belgede aynı bölüm ‘İsrail, Golan Tepeleri, Batı Şeria ve Gazze’ başlığı ile yayınlandı.
Geçtiğimiz aralık ayında ABD’nin İsrail Büyükelçisi David Friedman, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan Batı Şeria’yı ‘İşgal Altındaki Topraklar’ olarak nitelememelerini talep etmiş, bu konuda, bugüne kadar herhangi bir gelişme gerçekleşmemişti.
Geçmişte Friedman, Washington yönetimi tarafından resmi politikayı yansıtmadığı için reddedilen açıklamalar yapmıştı. Örneğin geçtiğimiz eylül ayında İsrail’in Walla haber sitesine konuşan Friedman “yerleşim yerlerinin İsrail’in bir parçası olduğunu” düşündüğünü söylemişti. Ancak ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert gazetecilere verdiği demeçte, ABD’nin politik pozisyonunda Friedman’ın taleplerine yönelik hiçbir değişiklik olmadığını belirtmişti. Diplomatik kariyerinden önce, Friedman yerleşim yerlerinin koyu destekçisi olan bir köşe yazarıydı.
Raporda, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail’in başkenti olarak resmen tanıdığı ve ABD büyükelçiliğini taşıma planları yaptığı Kudüs’ün nihai statüsü “her iki taraf arasında bir müzakere konusu” olarak belirtildi.
Raporun geri kalanının büyük kısmında önceki yıllara kıyasla bir değişiklik olmadı. İsrail Savunma Güçleri, Hamas ve Filistin Yönetimi tarafından yapılan insan hakları ihlalleri yer aldı.
Raporda, en önemli insan hakları meseleleri olarak “sivilleri hedef alan terör saldırılar; politik ve dinsel motivasyon içerikli cinayetler; Filistinlilere uygulanan gözaltılar; insan hakları ve sivil toplum örgütlerinin çalışma ortamını olumsuz yönde etkileyen yasal gereklilikler ve resmi söylemler” yer aldı. İsrail hükümetinin, rütbe veya kıdeme bakılmaksızın İsrail içinde görevlerini suiistimal eden yetkilileri yargılamak ve cezalandırmak için adımlar attığı belirtildi.
Raporda Gazze’deki Hamas faaliyetlerine ilişkin uzun bir bölüm yer aldı. İsrail’deki sivil hedeflere yönelik roket saldırıları yapıldığı, saldırıların Gazze’deki sivil yerleşim yerlerine yakın bölgelerden gerçekleştirildiği belirtildi. Bölgede Hamas’ın vahşet içerikli cinayetler işlediği, işkenceler, küçüklere ve eşcinsellere yönelik keyfi tutuklamalar yaptığı dile getirildi. Raporda zorlamaya dayalı çocuk işçiliğinin yaygın olduğuna da yer verildi.
TÜRKİYE İÇİN 64 SAYFA
200 ülke için ayrı ayrı hazırlanan raporda Türkiye’ye 64 sayfa ayrıldı. Raporda antisemitizm alt başlığı altında ülkedeki antisemit olaylar da değerlendirildi. Türkiye’de 16 bin kadar Yahudi’nin yaşadığı bilgisi verilirken, bazı Yahudi vatandaşların antisemitizm konusunda endişeli oldukları belirtildi.
Alperen Ocaklarının Neve Şalom Sinagogu önündeki gösterisi raporda yer alırken devletin başının bu olaya tepkisi ve cemaate desteği de belirtildi. Özellikle sosyal medyadaki nefret söylemine dikkat çekilirken, bazı gazetelerdeki köşe yazıları /yazarları isimleriyle zikredildi.
Hükümet nezdinde antisemitizmle mücadelede önemli adımların atıldığı da raporda yer aldı. 27 Ocak’ta gerçekleşen Holokost Kurbanları Anma Törenine başbakan yardımcısının katıldığı belirtilirken, raporda Şalom Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas da şu ifadeyle yer aldı:
“Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve ana Yahudi gazetesi Şalom’un Yayın Yönetmeni İvo Molinas, bir mizah dergisinde yer alan antisemit karikatürü kınadı.”