2 Mayıs akşamı güneş batarken Yahudi Bayramı Lag BaOmer başlıyor.
Yahudi takvimine göre İyar ayının 18’ine karşılık gelen bayramın kökeni Tevrat mistizmi olarak bilinen felsefenin kurucularından Kabalist Rav Şimon Bar Yohay’ın ölüm yıldönümüne dayanıyor.
Tevrat’ın mistik yorumu olarak bilinen en klasik kitabın; Zohar’ın yazarı Rav Bar Yohay, MS 2. yüzyılın en büyük hahamlarından biriydi.
Rav Bar Yohay öğrencilerine bu dünyadan ayrıldığı günün bayram olarak kutlanmasını emretmişti. Klasik kabalanın en büyük düşünürüne göre, doğru ve adil bir hayat yaşamış bir insanın öldüğü gün, bu dünyada yaptığı iyi işlerin ve arkasında bıraktığı sevapların insanlık üzerindeki etkisinin zirveye çıktığı zamandır.
Dolayısı ile Lag BaOmer’de Yahudi alemi bu bilge hahamı ve bıraktığı manevi mirası anar.
Kabala bir manada Yahudi Kutsal Kitabı Tora’nın (Tevrat) mistik yorumudur. Rav Bar Yohay’ın kaleme aldığı Zohar adlı kitap klasik kabalanın en önemli eseri olarak nitelenir.
İsrail ve Yahudi dünyasında neşeli bir gün olarak kutlanan Lag BaOmer sahillerde ateşler yakılarak, gençlik faaliyetleri, müzik festivalleri düzenlenerek kutlanır. Bayramda tüm faaliyetleri açık alanda yapmak gelenektir. Kuzey İsrail’de Meron’da bulunan Rav Bar Yohay’ın mezarının ziyaret edilmesi de bir diğer bayram geleneğidir.
Bayramın bir diğer sebebi de Rav Bar Yohay’ın hocası olan Rav Akiva’nın öğrencileri arasında beliren ölümcül bir salgın hastalığın Lag BaOmer’de kaybolması, o gün ölümlerin bitmesidir.
Lag BaOmer’de düğün yapmak bir diğer Yahudi geleneğidir.