“Tunus’ta Paris’ten daha güvendeyiz”

Tunus’ta yüzlerce Yahudi, Afrika’nın en eski sinagogunda bir araya geldi.

Dünya
7 Mayıs 2018 Pazartesi

2011’yılında ortaya çıkan halk isyanı sonrası, ülkede  ilk defa böylesi kalabalık bir Yahudi dini töreni gerçekleşti. Büyük güvenlik önlemleri altında, iki gün içinde  yaklaşık 5000 Yahudi hacı, Tunus’un Dijerba’daki El Griba Sinagogunu ziyaret etti, dualara katıldı.  Turistlerin favori mekanı da olan Dijerba, başkent Tunus’un 500  kilometre güneyinde bulunuyor.  Paris’ten hac için Sinagogu ziyarete gelen Yahudi asıllı Isabel Guez basına yaptığı açıklamada, “Burada kendimizi Paris’ten daha güvende hissediyoruz” şeklinde konuştu.   İki günlük hac seferinin kültürler arsındaki diyaloğu da kuvvetlendirdiğini belirten Guez, şöyle devam etti: “Böyle buluşmalar Müslümanlar ile Yahudiler ve diğer inançlar arasındaki bağı arttırdığı gibi dünya barışına da katkıda bulunmakta.”

Tunus’a yapılan bu seneki hac seferine katılanların sayısı geçtiğimiz seneye göre yüzde 150 arttı. Geçtiğimiz sene gelenlerin sayısı 2000 kişi idi.  Tunus’ta 2015’ten beri önemli bir terör saldırısı olmadı.  El Griba Sinagogunu ziyaret eden hacılar, dua etti, mumlar yaktı, kuru incirden yapılan boukha likörü içti ve dileklerini haşlanmış yumurtalar üstüne yazdılar.   Hacca gelen Rus, Avrupa ve İsrail Yahudilerini yaklaşık yüzlerce Tunuslu polis ve özel kuvvetler askeri korudu.

El Griba Sinagogu 1900 yıllık geçmişe sahip bir Yahudi tapınağının kalıntıları üstüne inşa edilmiş. Roma devrinden bu yana Tunus’ta yaşayan Yahudilerin bugünkü nüfusu   2000’den az .