ABD’de partiler üstü bir organizasyon olan USCIRF tarafından son yayınlanan Dini Özgürlükler Raporunda Türkiye, dini özgürlüklerin az olduğu ülke sınıfına girdi.
Raporda din özgürlükler konusunda endişe duyulan ülkeler listesine, Burma, Çin, Eritre, İran, Kuzey Kore , Suudi Arabistan, Sudan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan girdi.
Raporda ‘Seviye 2’ olarak geçen ve dini özgürlükler konusunda daha az endişe duyulan ülkeler listesinde Türkiye de var.
‘Seviye 2’ listesinde şu ülkeler var: Afganistan, Azerbaycan, Bahreyn, Küba, Mısır, Hindistan, Endonezya, Irak, Kazakistan, Laos, Malezya, ve Türkiye.
Türkiye konusundaki bölümde, laik bir ülke olarak kendini tanımlamasına rağmen, ülkedeki Olağanüstü Hal durumuna dikkat çekiliyor.
Lozan anlaşmasına atıfta bulunan rapor Türkiye’deki gayrimüslimlerin din özgürlüklerinin kısıtlandığını belirtiyor.
Raporda Alevilere de yer veriliyor ve devletin Alevileri Müslümanlığa aykırı bir kesim olarak görmeye ve cem evlerini ibadet yeri olarak kabul etmemeye devam ettiği ifade ediliyor.
Raporda ayrıca , Türkiye’deki azınlık inanç gruplarının kendi ibadet merkezlerini açmak, din adamlarını yetiştirebilmek için okullar açmak gibi konularda sıkıntılar yaşamayı sürdürdükleri belirtiliyor.
Rapora göre Türkiye’de; yaklaşık olarak, 90 bin Ermeni Ortodoks, 25 bin Katolik, 25 bin Suriyeli Ortodoks ve 16 bin Yahudi vatandaş yaşıyor.
Raporun yayınlanması Ankara’dan tepki aldı.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, basına yaptığı açıklamada şunları belirtti:
“Tarafımızdan her vesileyle gündeme getirildiği üzere; ülkemizde hiç kimseye, din veya etnik köken gibi kriterler temelinde, adli veya idari işlem yapılması söz konusu değildir. Bazı şahıslar hakkında terör örgütleriyle bağlantıları sebebiyle yürütülen işlemler, bu kapsamda gösterilemez. Esasen, raporun hazırlıklarından sorumlu ABD'li yetkiliye, Nisan 2018'de ülkemize yaptığı ziyaret sırasında bu hususlar müteaddit kereler vurgulanmıştır. Raporda ayrıca, ülkemizdeki Süryani vatandaşların muhtelif taşınmaz taleplerine ilişkin iddialara da yer verildiği görülmektedir. Bilindiği üzere, 21 Mart 2018 tarihinde çıkarılan Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunla, Vakıflar Genel Müdürlüğü mülkiyetinde bulunan 56 adet taşınmazın, Süryani vakıflarına tescil edilmesi sağlanmıştır. Bu adımla ülkemiz, din ve ibadet özgürlüğü alanındaki açık fikirli ve yapıcı tutumunu bir kez daha teyit etmiştir.”