Bir tabu ideoloji

Ferhat ATİK Toplum
4 Temmuz 2018 Çarşamba

Pangermenizm denen ucube ırkçılığı, bir “düşünce ve siyasi akım” olarak tanımlayan Wikipedia’nın çoğu zaman güvenilmez bilgilerine selam olsun.

21. yüzyılın beşte birine erişmek üzere olduğumuz bir çağda, bilgiyi biriktirmek ve paylaşmak gibi bir sorumluluk taşıdığını savunan Wikipedia Pangermenizmi ne yazık ki böyle tanımlıyor, sözde masumca. “Cermen uluslarını tek bir idarî çatı altında toplama ülküsünü güden düşünsel ve siyasal akım.”

Düşünsel akım ifadesinin masumlaştırıcı yanının görmezden gelemeyiz. Bu gibi basma kalıp ifadelerin kavramları anlamaya çalışanlar için yönlendirici akıl oyunları içerdiğini anlamak için Nostradamus olmamıza gerek yok. Bir bakışta masumlaştırıcı bir dil olduğunu fark edebiliriz.

↔↔↔

Pangermenizmi doğru anlatan cümle; “II. Dünya Savaşı’nı, Hitler’i ve milyonlarca Yahudinin bir Holokost’la kurban edilmesini oluşturan sakat düşünce”dir oysa.

Bu saplantılı ve hastalıklı ideolojik temeller ve elbette onu yayanlarla inananlar, Adolf Hitler yönetimindeki Nazi Almanyası’nın 1938 yılından sonra güttüğü Heim ins Reich (Vatan İmparatorluğu) saplantısına zemin olmuş ve II. Dünya Savaşı’nın önemli nedenleri arasında yer almıştır.

↔↔↔

Saplantılı olarak anlamamızın mümkün olduğu Pangermenizm, bir “tabu ideoloji” olarak, unutulmamalı ve unutturulmamalıdır. Bu sakat ideolojinin bugününe baktığımızda, karşımıza çıkan kitlenin neo-Naziler olduğunu görmek bile, unutturulmamasının ve tetikte kalınmasının bir gerekçesi.

Birdenbire Alman seçimlerine damgasını vuran bir parti, faşizmin soluğunu Avrupa aydınlığının üzerinde hissettiriyorsa, bir küçük haber insanın kanını donduran gamalı haç işaretlerini mümkün olan her yere damgalıyorsa, en basit sorunlarda ya da en büyüklerde bir siyasetçi çıkıp, “Yahudi Sermayesi” diye ifade kurmayı adet edinebiliyorsa; aydınlık dünyanın aydınlık insanları, Pangermenizm ve benzeri her tür kavramı unutturmamak için mücadelelerine devam etmelidir.

Bu çağ, kötüler karşısında iyilerin susacağı, duygu ve düşüncelerini içinde tutacağı ya da eylemleri erteleyeceği bir çağ değildir.

Işık çağı dahi diyebileceğimiz içinde bulunduğumuz çağ, iyinin çok daha cesur olması gereken bir çağdır. 

Sadece bu nedenle bile, Wikipedia veya benzer her platformda, söylem pratiklerinin de dikkatle kullanılması gerektiği kanaatindeyim.