Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 9 Temmuz’da TBMM’de yemin ederek yeni beş yıllık görev süresine başlaması Türkiye’de tarihi bir dönemin başlangıcı oldu.
22 devlet başkanı katıldı
AB ülkelerinden üst düzey temsilci olarak sadece Bulgaristan Cumhurbaşkanı Radev ve Macaristan Başbakanı Orban yer aldı. Törenin ardından, yurt dışından gelen konuklara verilen yemeğe katılan bazı isimler Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic, Moldova Cumhurbaşkanı Dodon, Kosova Cumhurbaşkanı Taçi, Ekvator Ginesi Cumhurbaşkanı Obiang, Rusya Federasyonu Başbakanı Medvedev, Azerbaycan Başbakanı Memedov oldu.
Kabinede En büyük ilgi Eğitim Bakanı’na
Kabinedeki isimlerden sadece dördü seçilmiş siyasiler olurken, geri kalanların bürokrat olması dikkat çekti. Kamuoyunun en olumlu karşıladığı isim ise Milli Eğitim Bakanlığına getirilen Prof. Dr. Ziya Selçuk oldu. Selçuk’un, akademisyen olması ve bilimi savunan görüşleri eğitim dünyasını sevindirdi.
İş dünyası yeni kabineyi olumlu karşıladı
İş dünyası yeni kabineye olumlu yaklaşırken, reel sektörden isimlerin yer bulmasını memnuniyetle karşıladı; özellikle bürokrasinin ortadan kalkacağına dair umudunu dile getirdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Başkan Yardımcımız Ruhsar Pekcan, iş dünyasının içinde yetişmiş, üst düzey yöneticilik yapmış, ekonomiyi yakından bilen, çok kıymetli bir iş kadınıdır. İş dünyamızın temsiliyeti, karar alma süreçlerini hızlandıracak ve yapısal reformların hayata geçirilmesini sağlayacaktır” dedi.
Dini Azınlık liderleri de törende hazır bulundu
Yabancı basında geniş yer buldu
Yeni kabine dış basında geniş yer buldu. Batı medyası özellikle Berat Albayrak’ın Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasına dikkat çekti. İngiliz gazetesi Financial Times, seçim kampanyası süresince Albayrak’ın, “Dış güçler tarafından yapılan operasyon sonucu Türk Lirası’nın değer kaybettiği” yönünde ifadeler kullandığını belirterek, yatırımcıların bu ismi iyi karşılamayacağını yazdı.
Guardian gazetesi ise yemin töreninde Batılı hiçbir büyük ülkenin üst düzey yetkilisinin olmamasına dikkat çekti. Gazete haberinde, Erdoğan’ın farklı konularda ABD ve AB gibi stratejik müttefikleriyle çatıştığını belirterek, “Bu değişimin bir sinyalinin de bugünkü yemin törenine katılan 22 ülke lideri arasında ABD, Almanya, Fransa ya da İngiltere gibi Batılı ülkelerin olmayışı” yorumunu yaptı.